Digitaal Erfgoedcafé over architect en stedenbouwer Bruno Taut

Door het coronavirus is het Erfgoedhuis Almere tijdelijk gesloten. Om activiteiten toch door te laten gaan organiseert het Erfgoedhuis op 28 mei een digitale editie van het Erfgoedcafé. Zo kunnen geïnteresseerden alsnog meer te weten komen over het bijzondere erfgoed van onze stad. Tijdens deze digitale lezing neemt Nadia Abdelkaui – curator van de tentoonstelling Bruno Taut: de fantasie voorbij in Museum Het Schip in Amsterdam – ons mee in de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en kunstenaar Bruno Taut (1880-1938).

Taut droomde over hoe mensen het beste konden wonen: in een groene en prettige omgeving met goed ontworpen huizen. In Almere werd ook gebouwd aan een ideale woonplaats. Met bijzondere en unieke wijken onderscheidt onze stad zich in Nederland op het gebied van architectuur en stedenbouw. In dit Erfgoedcafé gaat Abdelkaui in op hoe de moderne idealen van Taut terug te zien zijn in moderne stedenbouw zoals in Almere, en specifiek in onze kleurrijke Regenboogbuurt.

Bruno Taut
De architect en stedenbouwkundige Taut werkte aan het begin van de twintigste eeuw in Duitsland en was verantwoordelijk voor spraakmakende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken. De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag immens. Vier door hem ontworpen volkswijken in Berlijn staan op de lijst van UNESCO werelderfgoed. Na de Reichstagbrand in 1933 moest Taut vluchten voor de nationaalsocialisten en belandde via Rusland in Japan. De laatste jaren van zijn leven werkte hij voor de Turkse president Kemal Atatürk, woonde hij in Istanbul, gaf hij les aan de kunstacademie en ontwierp indrukwekkende monumenten en gebouwen.

Digitaal Erfgoedcafé Bruno Taut: Grondlegger van de Regenboogbuurt
Datum: donderdag 28 mei 2020 van 19.45-20.30 uur. Men kan vanaf 19.30 uur aanmelden via Microsoft Teams.
Locatie: Thuis. Benodigd: een computer, telefoon of tablet met daarop de app Microsoft Teams. Als u vragen wilt stellen is een microfoon nodig.
Aanmelden: Meldt u van tevoren aan via archeologie@almere.nl, zodat u uitgenodigd wordt om deel te nemen aan de lezing.
Toegang: Gratis.

Meer informatie: www.almere.nl/erfgoedhuis

Erfgoedcafé
Het Erfgoedhuis organiseert regelmatig bijeenkomsten over de geschiedenis van Almere en omgeving; het Erfgoedcafé. Onderwerpen die besproken worden hebben betrekking op archeologie en het erfgoed. Iedereen is welkom, ook bij deze digitale editie.

Geschreven door