Problemen bij bouw Windpark Zeewolde

Er zijn grote problemen bij de bouw van Windpark Zeewolde. De leverancier van de turbines zit in financieel zwaar weer en de levering van de windmolens gaat voorlopig niet door. Ook stellen de banken extra eisen aan een lening. De bouw van het park loopt vertraging op en dat kan flinke financiële gevolgen hebben voor de investeerders, waaronder veel boeren in de omgeving.

In het buitengebied tussen Zeewolde en Almere moeten 91 grote windmolens komen. De molens vervangen het woud van oude molens in het gebied en ze moeten elektriciteit leveren voor 280.000 huishoudens.

“Het betekent latere oplevering, minder opbrengsten en latere subsidies”— nieuwsbrief, aandeelhouders

Twee bronnen die anoniem willen blijven hebben Omroep Flevoland getipt over de grote problemen. Het verhaal wordt ook nog bevestigd door een nieuwsbrief aan de aandeelhouders. Daarin staat: “Het betekent latere oplevering, minder opbrengsten en latere subsidies. We veronderstellen tegenvallers, maar de onderhandelingen lopen nog. Desondanks is het verwachte rendement nog steeds boven de doelstelling”.

Geheim
Opdracht Molenbouwer Enercon bevestigt dat de opdracht voorlopig niet doorgaat. Wie de opdracht heeft ingetrokken wil zowel de fabrikant als Windpark Zeewolde niet zeggen. Beide partijen beroepen zich op vertrouwelijkheid van het contract.

Er wordt al gebouwd aan het Windpark maar de kosten die tot nu toe zijn gemaakt, zijn allemaal betaald door de 200 initiatiefnemers. In maart zou begonnen worden met de bouw van de turbines, maar daarvoor is een lening nodig van banken, maar die komen vooralsnog niet over de brug. Volgens de directeur van het Windpark Zeewolde, Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, komt dit door de coronacrisis.

Vertraging kost veel geld
Door de vertraging kunnen subsidies in gevaar komen. Het windpark heeft daarom uitstel aangevraagd bij het Rijk en dat is verleend. Eén park zou klaar moeten zijn eind 2021 en dat mag nu een jaar later worden. Als de molens eind 2022 nog niet draaien, dan gaat dat veel geld kosten.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door