Rijksbijdrage dekt kosten wietexperiment niet volledig

Als de gemeente Almere gaat experimenteren met legale wietteelt, kan het rekenen op 485.000 euro van het Rijk om de plannen voor te bereiden en uit te voeren. Dat bedrag is een stuk lager dan de 850.000 euro die de gemeente denkt nodig te hebben.

Almere werd vorig jaar geselecteerd als één van de tien gemeenten die van het Rijk mag experimenteren met gereguleerde wietteelt. Het is namelijk nu wel legaal om wiet te verkopen, maar niet om wietplanten te kweken. Daardoor zijn verkopers aangewezen op illegale bronnen.

Onderzoek naar positieve effecten
Het kabinet wil deze constructie veranderen door vier jaar lang te experimenteren met legale wietteelt. In deze periode moet duidelijk worden welke positieve effecten dat heeft op het gebied van criminaliteit, veiligheid en gezondheid.

Onder meer het verlenen van vergunningen, extra toezicht en handhaving, het trainen van handhavers en juridische procedures, kosten zo’n 850.000 euro, schat burgemeester Franc Weerwind. “Wij constateren dat de hoogte van de totale financiële tegemoetkoming van het Rijk en het door ons geschatte totaalbedrag, niet dicht bij elkaar liggen”, schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad.

Verdeeldheid over deelname
De fracties binnen de gemeente waren al verdeeld over deelname aan het wietexperiment. De kosten waren vooral een probleem, de gemeenteraad wilde niet teveel geld bijleggen. Omdat het Rijk op korte termijn bekend maakt op welke datum het experiment start, wil Weerwind dat de raad op korte termijn een ‘go’ of ‘no-go’ geeft.

D66, Respect Almere, GroenLinks, AP/OPA, SP en PvdA hebben aanvullende vragen voor de burgemeester. Ze willen onder meer weten waarom het Rijk denkt dat de gemeente maar 485.000 euro voor het experiment nodig heeft. En waarom de geschatte kosten van de gemeente zoveel hoger liggen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door