WHY THE CAGED BIRDS SING: KRACHTIGE REFLECTIE OP ANTI-RACISMEDEBAT

Nieuwe tentoonstelling in Kunstlinie Almere Flevoland met werk van o.a. Iris Kensmil, Richard Kofi en Akwasi

In de Kunsthal van Kunstlinie Almere Flevoland is vanaf 9 september de nieuwe tentoonstelling Why the Caged Birds Sing te zien. Deze krachtige, actuele tentoonstelling biedt een podium aan de antiracisme-demonstranten die, ook hier in Almere, hun stem hebben laten horen. Daarnaast is er veel aandacht voor kunstenaars, bekend en opkomend, die de thema’s racisme en ongelijkheid verankeren in hun werk. De bezoeker krijgt een inkijkje in hun relatie tot de thematiek en waarom zij ervoor kiezen om wat hen beweegt te uiten in hun kunst.

Almeerse vuist tegen racisme, kunst ter reflectie
Op 14 juni jl. maakten zo’n 3.000 Almeerders een vuist tegen racisme. Een vreedzame en rustige bijeenkomst, waar de protestborden het hardste schreeuwden. Kunstlinie Almere Flevoland verzamelde de protestborden en samen met foto’s van documentaire fotogaaf Geronimo Matulessy en persoonlijke verhalen van demonstranten en organisatoren van het protest vormen ze de backbone van Why the Caged Birds Sing.
Met kunst als vertrekpunt om te reflecteren op de wereld, wordt in de tentoonstelling ook ruim aandacht besteed aan werken van Iris Kensmil, Akwasi, AiRich, Kunstcollectief Florian Frey, Rossel Chaslie & Fabrice Jongeneelen en Richard Kofi. Allen zijn geboeid door de thema’s racisme en ongelijkheid, maar maken hun kunst vanuit verschillende invalshoeken en achtergronden.

Iris Kensmil
Iris Kensmil maakt olieverfschilderijen, tekeningen en installaties. Haar werk hing onder meer in toonaangevende musea als het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum. Ze richt zich met haar kunst op de geschiedenis van de emancipatie van de zwarte mens. In 2019 vertegenwoordigde ze, samen met Remy Jungerman, Nederland op de Biënnale van Venetië. Zij creëerde voor het Nederlandse paviljoen een visuele constructie van de geschiedenis van ‘zwarte moderniteit’ met schrijvers, muzikanten, kunstenaars en activisten die een rol spelen in de zwarte emancipatie. In haar werk heeft Kensmil vaak aandacht voor sterke, ondergewaardeerde, zwarte vrouwen.

Akwasi
Dichter, rapper, scenarist, muzikant, presentator, acteur: Akwasi is een veelzijdige, creatieve geest. Met zijn ideeën en visies probeert hij, als verhalenverteller in hart en nieren zijn toeschouwers de wereld in een breder perspectief te laten zien. In de tentoonstelling tonen wij twee gedichten uit zijn bundel Laten we het er maar niet over hebben. De gedichten tonen wij in geschreven woord, maar ook in audio die hij zelf insprak, om de gevoelens die hij heeft bij zijn woorden kraakhelder over te brengen op de bezoekers.

AiRich
De jonge visual artist AiRich gebruikt portretfotografie als medium om haar prikkelende verhalen te vertellen. Haar beelden zijn geïnspireerd door zwarte mythologie en sciencefiction. Ze mixt afrofuturisme, surrealisme en punk in haar multidisciplinaire kunst. Verleden en toekomst verenigen zich in haar afro-futuristische superwezens. Er valt geen ‘label te plakken’, maar haar werk is herkenbaar uit duizenden. AiRich draagt met haar kunst bij aan de krachtige herdefiniëring van de toekomst van de zwarte identiteit. Haar werk hing onder meer in Het Rembrandthuis.

Kunstcollectief Freymenn (Florian Frey, Rossel Chaslie & Fabrice Jongeneelen)
Drie aspirerende wereldverbeteraars, elk met een eigen discipline. Ze sparren over interessante onderwerpen en delen met elkaar wat ze daarbij voelen. Welke woorden en beelden komen er op? Hoe moeten die onderdelen klinken? Hun samenwerking resulteert in spoken word van Florian, animatie of tekening van Rossel en beats van Fabrice. Samen levert dit pakkende visuals op die onomwonden maatschappelijke thema’s ontleden.Florian groeide deels op in Almere, Rossel volgde er de middelbare school. Florian droeg tijdens het anti-racismeprotest in Almere een gedicht voor dat, in combinatie met animatie en muziek van Rossel en Fabrice, te zien is in de tentoonstelling.

Richard Kofi
Richard Kofi is onder meer beeldend kunstenaar en performer. Naast zijn kunstenaarschap houdt hij zich in zijn rol als curator van onder meer het Bijlmerparktheater en samen met Simone Zeefuik in hun podcast Wiaspora nog meer bezig met inclusiviteit. Verleden, heden en toekomst wil hij verbinden en daar waar nodig krabt hij zonder schuw aan gevoelige onderwerpen. Kofi: “Ik vind het leuk om mensen met verschillende achtergronden, specialismen en verteltradities bij elkaar te brengen en samen iets te maken dat voor iedereen relevant is.”

Pay as you like
Why the Caged Birds Sing bij Kunstlinie Almere Flevoland is een spiegel voor introspectie en springplank naar een respectvol debat over de weg naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen.

De tentoonstelling is te bezoeken van 9 september t/m 15 november 2020. Van woensdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. Tickets zijn te bestellen via www.kaf.nl. De bezoekers mag bij het online bestellen van de tickets zelf bepalen hoeveel hij voor zijn ticket(s) wilt betalen. Ook een (cash) donatie na het bezoek is mogelijk.

Geschreven door