LIDL opent begin juni de duurzameste supermarkt van nederland

Lidl opent op 7 juli de eerste CO2– en energieneutrale supermarkt van Nederland. De winkel is hiermee de duurzaamste supermarkt van ons land. Momenteel wordt de supermarkt gebouwd in de groene wijk Almere Oosterwold. Met ‘Lidl Zero Almere Oosterwold’ zet Lidl een nieuwe standaard voor henzelf en de toekomst.

Minimale milieu-impact

De milieu-impact van Lidl Zero Almere Oosterwold is op een innovatieve manier geminimaliseerd dankzij duurzame en circulaire materialen. Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar. Zo is er veel hout gebruikt in de constructie en zijn oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers verwerkt als isolatie in de gevel en binnenwanden. De milieu-impact van het gebouw is niet alleen geminimaliseerd, de overgebleven CO2-voetafdruk wordt ook gecompenseerd. Dit doet Lidl via het park om het gebouw heen, onder ander met Olifantsgras; wat tot wel vier keer meer CO2 opneemt dan bomen! In totaal wordt er 14.323m2 groen aangeplant ter bevordering van de biodiversiteit en CO2-compensatie. Regenwater wordt op het terrein opgevangen om de vijvers mee aan te vullen. Dit gaat over zo’n 1300 m3 aan regenwater. Ook is het filiaal niet aangesloten op het riool, en net zoals alle andere Lidl-filialen, niet aangesloten op het aardgasnetwerk.

Energieneutraal

Energie voor het filiaal wordt opgewekt via 1.566 zonnepanelen. Deze zijn verspreid over het park, op het dak en op de carports. Hierdoor realiseert de supermarkt ‘nul’ op de energiemeter. Klanten kunnen bij een van de laadpalen hun auto of elektrische fiets gratis opladen. Tevens is de bevoorrading van het filiaal 100% emissieloos. Dit wordt gerealiseerd via een elektrische vrachtwagen – die wordt opgeladen met groene energie – waarvan het koelsysteem ook volledig elektrisch is.

Nieuwe standaard duurzaam bouwen

Duurzaamheid zit bij Lidl in het DNA. Zo opende de keten in 2019 ‘Lidl Zero’ in Woerden, de eerste energiecirculaire supermarkt van Nederland, en eerder dit jaar werd in Eersel de eerste supermarkt geopend met een 5-sterren certificaat van BREEAM. Bij het filiaal in Oosterwold komt alles wat Lidl kan op het gebied van Duurzaam bouwen samen. Lidl Zero Almere Oosterwold zet een nieuwe standaard voor de supermarktketen, voor nu en voor de toekomst. Alles wat Lidl hier leert wordt namelijk meegenomen naar volgende bouwprojecten.

Geschreven door