Aanhoudingen in fabricatie en handel van vals geld

Maandag 22 november doorzocht de politie onder meer in Almere acht woningen. Daarbij werden vier verdachten aangehouden. De grootschalige inzet is het resultaat van een langlopend onderzoek van de politie en het OM naar het vervaardigen en distribueren van vals geld. De verdachten worden mede verdacht van het deelnemen aan een criminele organisatie en zitten in volledige beperking.

Onder leiding van het Openbaar Ministerie startte begin van dit jaar naar aanleiding van het aantreffen van een aanzienlijke hoeveelheid valse biljetten in een postpakket een strafrechtelijk onderzoek. Het forensisch- en tactisch onderzoek, dat in samenwerking met de Nederlandse Bank werd uitgevoerd, leverde de informatie op dat de biljetten in meerdere landen binnen Europa waren uitgegeven.

Aansluitend rechercheonderzoek leidde naar het vaststellen van de identiteit van verdachten en werden zij maandag 22 november aangehouden. Zij variëren in leeftijd tussen 16 en 31 jaar. Direct na de aanhoudingen vonden doorzoekingen plaats in acht woningen. Hierbij werden grote sommen vals geld, fabricagemateriaal en gegevensdragers in beslag genomen. De verdachten zijn ingesloten en zitten in de beperking. De recherche zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Vals geld
Het op deze schaal namaken en verspreiden van vals geld wordt gezien als ondermijnende criminaliteit en leidt tot ontwrichting van maatschappelijk en economisch verkeer in Nederland en de Eurozone. Vermoedt u dat een biljet vals is? Neem dit biljet niet aan. Een vals biljet is niets waard. Als u het geaccepteerd heeft, geef het dan niet expres weer uit. Betalen met een vals biljet, waarvan men weet dat het vals is, is namelijk strafbaar: Meer informatie leest u op de site van de Nederlandse Bank  https://www.dnb.nl/betalen/valse-eurobiljetten/

Wat is ondermijning?
Als we het over ondermijning hebben, dan bedoelen we de schadelijke gevolgen van zware, georganiseerde misdaad. Gevolgen die ontstaan doordat onderwereld en bovenwereld niet meer duidelijk gescheiden werelden zijn, maar vermengd raken. Want om hun illegale activiteiten uit te kunnen voeren, maken criminelen gebruik van de diensten van burgers en bedrijven uit de bovenwereld. Ondermijning tast de rechtstaat aan en brengt de veiligheid van de samenleving in gevaar.

Meldingen
Meldingen en tips van burgers zijn onmisbaar bij de aanpak van criminaliteit. Die informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost. Regelmatig worden verdachten aangehouden of drugslabs opgerold dankzij meldingen van alerte burgers. Heb je vermoedens dat iets niet klopt bij jou in de buurt? Of concrete signalen die wijzen op criminaliteit? Meld ze bij de politie via 0900 – 8844 of het Team Criminele Inlichtingen. Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem, bel dan 0800 – 7000.

Geschreven door