Monument Britse WOII-bommenwerper geopend bij Windpark Jaap Rodenburg II

Vanmiddag is bij het nieuwe Windpark Jaap Rodenburg II in Almere Pampus een monument geopend ter nagedachtenis aan een neergestorte Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Een paar jaar geleden ontdekte de gemeente Almere dat het vliegtuig precies was geborgen op de plek van een windmolen van Windpark Jaap Rodenburg.

Er kwam een monument op de windmolen. De oude turbines zijn nu vervangen voor tien nieuwe, krachtigere windmolens en dus kwam er ook een nieuw monument. Wethouder Hilde van Garderen (Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing) van de gemeente Almere onthulde dit monument vandaag.

In de nacht van 30 april op 1 mei 1943 waren 305 Britse vliegtuigen op weg naar Essen, Duitsland. Met als doel: het bombarderen van een fabriek voor oorlogsmaterieel. Eén van die vliegtuigen was de Avro-Lancaster ED706. Deze kwam echter niet ver. Een Duits afweergeschut bij Durgerdam raakte de bommenwerper boven de Nederlandse kustlijn en de Avro-Lancaster stortte neer in het IJsselmeer. Bij het droogleggen van West-Flevoland kwam het vliegtuig weer tevoorschijn en in 1978 werd het geborgen. Ter nagedachtenis werd er in 2014 op het oude windpark een monument geplaatst, een initiatief van onder andere amateurhistoricus David van Coolwijk en Dick de Jager, beleidsadviseur archeologie en monumentenzorg van de gemeente Almere. Zij waren naast de wethouder dan ook aanwezig vandaag, net als Vattenfall projectmanager Hidde Seidel en voorzitter John van Diepen van energiecoöperatie Almeerse Wind, eigenaar van twee windmolens.

Herdenkingsplek in ere hersteld

Wethouder van Garderen: “Het doet me bijzonder veel genoegen dat de herdenkingsplek voor de bemanning van de Avro-Lancaster ED706 bij de aanleg van het nieuwe windmolenpark in ere is hersteld. En ook nog eens in zo’n mooie samenwerking. Herdenken en vieren van vrijheid zijn belangrijke waardes voor de Almeerse samenleving. Het herdenken van oorlog en oorlogsslachtoffers, zowel in het heden als verleden, vergroot de kennis van oorlog en conflict en laat zien wat het belang is van democratie. Deze verworvenheden zijn immers niet vanzelfsprekend.”

Projectmanager Hidde Seidel van Vattenfall over het nieuwe monument: “We vonden het belangrijk dat dit stukje geschiedenis niet verdween met het vervangen van de oude windmolens. Daarom zie je nu niet alleen een vliegtuig op de windturbine zelf, maar hebben we ook een bord geplaatst bij het onderstation van het windpark. Zo kunnen voorbijgangers meer lezen over wat er hier op 1 mei 1943 is gebeurd.”

Almere Pampus: een gebied vol verhalen

Vattenfall heeft bij de totstandkoming van het nieuwe monument nauw samengewerkt met David van Coolwijk en Dick de Jager. Dick: “Almere Pampus lijkt op het eerste gezicht een leeg gebied, maar zit vol met verhalen. Denk maar eens aan de scheepswrakken uit de Zuiderzeetijd die hier in de ondergrond bewaard gebleven zijn. Of aan het vlakbij gelegen landschapskunstwerk Polderland Garden of Love and Fire van Daniel Libeskind. De crashlocatie van de Avro-Lancaster ED706 hoort daar absoluut ook bij. De afbeelding op de windmolen en het informatiebord brengen deze geschiedenis voor de voorbijgangers opeens heel erg dichtbij.” David: “Ik ben ontzettend verheugd dat Vattenfall met het nieuwe windpark ook de geschiedenis van de locatie niet vergeet en dat de crew van Sgt. William John Glotham herdacht wordt met het draaien van de propeller van de windturbine. Dankzij de inzet van deze jonge mannen kunnen wij nu nog steeds in vrijheid leven!”

Over Windpark Jaap Rodenburg II

Het nieuwe windpark is een opschaling van het eerdere Windpark Jaap Rodenburg. Door bestaande windturbines op te ruimen en te vervangen door nieuwe, krachtigere exemplaren kan er meer duurzame stroom op dezelfde locatie worden opgewekt. De plannen voor het park zijn in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind ontwikkeld, die twee van de windmolens gaat exploiteren.

Voorzitter John van Diepen van Almeerse Wind kijkt terug op een goede samenwerking: “Het is voor de energietransitie belangrijk dat nieuwe projecten voor schone energie, die toch een groot beslag op de openbare ruimte leggen, gedragen worden door iedereen die energie nodig heeft. Daarom is het goed dat wij als lokale energiecoöperatie een aantal van deze windturbines in eigendom hebben verworven. Vattenfall heeft de ontwikkeling daarvan getrokken, zeer tot tevredenheid.”

De opstelling is in overleg met omwonenden tot stand gekomen en een lokale aannemer, Reimert Bouw en Infrastructuur, realiseerde de voor het park benodigde civiele infrastructuur. Vorig jaar maakte Vattenfall bekend haar acht windmolens te hebben verkocht aan verzekeringsbedrijf a.s.r.

Op de foto v.l.n.r.: Hidde Seidel (Vattenfall), John van Diepen (Almeerse Wind), David van Coolwijk en familie, Dick de Jager, wethouder Hilde van Garderen 

Geschreven door