Vrijdag van 11 tot 12 uur weer een aflevering van ChronischGezondShow met als gast Paul Janssens

Fruitmand

‘Een osteopaat gaat op zoek naar bewegingsblokkades die ten grondslag liggen aan je klachten.’

Het bedrijf van Paul Janssens heet Osteopathie Janssens. Zijn praktijk zit in Amsterdam, maar ook in Almere. Dat hij voor dit beroep heeft gekozen heeft vooral te maken met z’n eigen ervaring op dit gebied. Het heeft vrij lang geduurd voordat hij die knoop doorhakte. Maar wat doet een osteopaat eigenlijk?

‘Een osteopaat gaat op zoek naar bewegingsblokkades die ten grondslag liggen aan je klachten. Via specifieke behandeltechnieken worden deze blokkades verholpen waardoor de balans in je lichaam zich kan herstellen.’

Osteopathie zou je ook als een homeopathische therapie kunnen zien. Ook osteopaten hebben een holistische kijk op ziekte en genezen: alles heeft met alles te maken in het lichaam. Als je op de ene plek pijn hebt, zou dat best op een heel andere plek kunnen zijn begonnen. ‘De bewegingsblokkades van de 3 verschillende systemen kunnen namelijk lokaal leiden tot klachten óf uitstralen naar ander weefsel in het lichaam.’

‘Osteopaten onderzoeken 3 systemen binnen het menselijke lichaam op bewegingsvrijheid, namelijk het bewegingsapparaat (spieren & gewrichten), het organenstelsel (incl. bloedvaten & lymfe) en het craniosacraal systeem (schedel en vliezen)’, legt Janssens uit.

‘De osteopaat beschouwt het lichaam als één functioneel geheel’

Met welke klachten houdt de osteopathie zich bezig? ‘Door het uitgebreide onderzoek en de holistische benadering is osteopathie effectief in de behandeling van een breed scala aan klachten’, vertelt hij verder. ‘Veel mensen leven met klachten die niet makkelijk te behandelen zijn’.

‘In sommige gevallen zijn er middelen waarmee de pijn kan worden bestreden, maar die de oorzaak niet wegnemen en waardoor de klacht steeds terugkomt. In zo’n geval kan je een osteopaat raadplegen. Ook klachten in het bewegingsapparaat die van acute aard zijn, kunnen prima door een osteopaat worden behandeld’.

Het behandelgebied van de osteopaat betreft dan ook het gehele lichaam. ‘Daarbij kun je denken aan pijnlijke of stramme ledematen, rug, nek, schouder en heup, uitstralende pijn of tintelend gevoel in de ledematen, bekkenklachten, sportblessures, verstuikingen, whiplash, hoofdpijn, migraine, whiplash, RSI, maag- en darmklachten, chronische vermoeidheid en schouder-, elleboog-, en polsklachten.’

Voor meer informatie kun je telefonisch of per email contact met osteopathie Janssens opnemen: Leerdampad 48, 1324 LW Almere, 036-8448195

Written by