Hoe duurzaam ondernemen bij kan dragen aan kostenbesparing

Wie vandaag de dag in Almere en omgeving onderneemt, krijgt steeds vaker te maken met duurzaamheid. Duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld door over te stappen op groene zakelijke energie, is namelijk niet alleen een vrijwillige keuze van veel bedrijven, maar juist een must om op die manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Het enige nadeel hiervan is dat veel ondernemers denken dat duurzame initiatieven hoge kosten met zich meebrengen. Dat terwijl dit juist kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn! In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Optimaliseer energieverbruik en bespaar op zakelijke energie

Een van de meest simpele manieren om kosten te besparen binnen je bedrijf is door actief aan de slag te gaan met het optimaliseren van je energieverbruik. Bedrijven die investeren in energie-efficiënte technologieën voor hun zakelijke energie kunnen hun maandelijkse of jaarlijkse kosten namelijk aanzienlijk verlagen. Denk bijvoorbeeld aan de overstap van traditionele verlichting op LED-verlichting en aan het aanschaffen van een slimme meter. Daarbij kun je ervoor kiezen om je eigen groene zakelijke stroom op te wekken, namelijk met behulp van zakelijke zonnepanelen waarmee je uiteindelijk gratis zonne-energie opwekt. Tegenwoordig zijn er steeds meer ondernemers die zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand hebben. Of ze nemen groene in plaats van grijze energie af bij een zakelijke energieleverancier, omdat groene stroom een stuk beter is voor de wereld dan grijze stroom. In beide gevallen is energie zakelijk aftrekbaar bij de Belastingdienst, althans voor een gedeelte. Je mag de btw aftrekken die je betaalt over je zakelijke energieverbruik. Ideaal!

Hergebruik is van groot belang en kijk naar afvalreductie

Naast het optimaliseren van je energieverbruik en de slimme overstap naar groene stroom is het goed om te kijken naar afvalreductie en hergebruik. Door afval te verminderen bespaar je niet alleen op de verwerkingskosten van afval die daarbij komen kijken, maar kun je ook grondstoffen efficiënter gebruiken. Dit doe je bijvoorbeeld door het recyclen van materialen en producten of het gebruik van bepaalde recyclingprogramma’s. Zo zorg je ervoor dat producten en materialen zo lang mogelijk worden gebruikt en dat de wereldwijde afvalberg een stuk minder groot wordt. Hoe je hiermee begint? Simpel: kijk of het mogelijk is om verpakkingsmateriaal te verminderen of te verbeteren. Schakel bijvoorbeeld over op herbruikbare verpakkingen of kies ervoor om minder verpakkingen te verbruiken om zo lagere kosten te krijgen en een lagere ecologische voetafdruk te realiseren. Tegelijkertijd leidt dit tot een beter imago van je bedrijf, wat ook weer meer klanten en verkoop kan opleveren. Dat leidt dus niet alleen tot minder kosten, maar ook tot meer opbrengsten wat de ideale win-winsituatie is.

Duurzame bedrijfsprocessen kunnen leiden tot efficiënter werken

Tot slot is het goed om te weten dat het implementeren van duurzame bedrijfsprocessen ook heel wat kan doen voor zowel duurzamer ondernemen als het verlagen van je zakelijke kosten. Met behulp van duurzame bedrijfsprocessen is het namelijk mogelijk om de werkwijze op de werkvloer efficiënter te maken om zo de betrokkenheid van je werknemers te verhogen. Dat leidt onder andere tot werknemers die meer gemotiveerd zijn en zich automatisch meer betrokken voelen bij de duurzame doelen van het bedrijf. Ook dat kan resulteren in een lager personeelsverloop, iets wat van groot belang is in de huidige zakenwereld waarin er veel sprake is van personeelstekort, en de nodige kostenbesparingen die daarmee gepaard gaan. Kortom: duurzaam ondernemen biedt meer dan alleen voordelen voor het milieu. Het kan ook de nodige kostenbesparingen opleveren voor je bedrijf op het moment dat je investeert in energie-efficiëntie, groene stroom, afvalreductie en een duurzame bedrijfsvoering.

Geschreven door