Aanhouding Almeerder na bedreiging journalisten | Update

De 39-jarige Almeerder die vorige week op Instagram journalisten bedreigde, is aangehouden door de politie.

Update | Het OM heeft bekend gemaakt dat de verdachte as vrijdag voor moet komen bij de politie rechter

Ronald Laken adviseerde in een filmpje verslaggevers ontslag te nemen of naar het buitenland te vluchten. Volgens hem stonden journalisten die verslag hadden gedaan van rellen op het Museumplein in Amsterdam, op een zwarte lijst.

Laken was zelf herkend op foto’s waarop hij een karatetrap uitdeelt aan een politieman. Overigens verschool hij zich achter anderen die de zwarte lijst opstelden, maar hij had zelf wel invloed om namen te schrappen.

De verdachte is zaterdag aangehouden en verhoord. Hij zou maandag vrij komen. Er is apparatuur van hem in beslag genomen.

Verklaring Openbaar Ministerie Midden Nederland

Almeerder aangehouden voor uitlatingen na demonstratie Museumplein

Nieuwsbericht | 25-01-2021 | 16:14

Een 39–jarige man uit Almere, die naar aanleiding van de demonstratie van ‘Nederland in Verzet’ op zondag 17 januari op het Museumplein dwingende en smadelijke uitlatingen deed aan het adres van journalisten en de politie, is zaterdag 23 januari aangehouden. Het onderzoek is momenteel nog niet afgerond.

In een video zei de verdachte dat journalisten maar beter ontslag kunnen nemen of vluchten naar het buitenland omdat hen anders iets wordt aangedaan. De NOS heeft hierop aangifte gedaan van bedreiging van journalistieke medewerkers.  

Daarnaast betichtte de man de politie ervan door middel van zogenoemde Romeo’s de eigen Mobiele Eenheid te hebben geprovoceerd door het gebruik van geweld, om zo de inzet van de Mobiele Eenheid tegen de demonstranten te kunnen rechtvaardigen. De werkwijze van de politie (https://www.politie.nl/nieuws/2020/september/7/het-werk-van-een-aanhoudingseenheid.html) is echter zo dat zij geweldplegers onder de demonstranten gelijk aanhouden en uit de menigte halen. Wat de verdachte beweert, is niet waar en hij kan dit ook weten. De politie heeft aangifte gedaan van smaad.

Beide aangiften zijn nu in onderzoek bij het Openbaar Ministerie. In dit onderzoek moeten de gegevensdragers die in beslag zijn genomen, nog nader worden onderzocht. De verdachte is verhoord en zal vandaag worden heengezonden. Als het onderzoek is afgerond zal de officier van justitie een beslissing nemen over de verdere vervolging en de zaak zo mogelijk aanbrengen op een zitting.

Geschreven door