Almeerse valsemuntersbende wacht hoge vorderingen

Een groep jonge Almeerders die zich schuldig maakte aan valsemunterij, hoort dinsdag welke straf ze krijgen. Ze hielden er in Almere een klein valsgeldfabriekje op na.

De negen veroordeelden vormden volgens de rechters een geoliede criminele organisatie. Ze produceerden op grote schaal biljetten van 20 en 50 euro. Daarvoor importeerden ze hologrammen en papier uit China. Met behulp van printers en snijmachines maakten ze bankbiljetten na met een waarde van minstens 2 miljoen euro.

In 2017 werden al ruim duizend aangiften gedaan, na de vondst van biljetten met hetzelfde serienummer. Na een internationaal onderzoek kon de recherche bij invallen negen verdachten arresteren, voornamelijk in Almere.

Ze kregen eerder hoge celstraffen en boetes opgelegd en gingen daartegen in hoger beroep. De uitspraak in die procedure is dinsdag.

De verdachten kwamen in 2019 voor de rechter. Na hun veroordeling gingen de meeste in hoger beroep. Justitie vordert nu niet alleen een celstraf, maar ook terugbetaling van de schade aan de staat: zeker 250.000 euro. Sommige fraudeurs moeten anderhalve ton terugbetalen. Hun buit hebben ze al uitgegeven.

Sommige veroordeelden werden al vrijgelaten omdat ze een aanmerkelijk deel van hun gevangenisstraf al hebben uitgezeten.

Geschreven door