Floriade! Piepel me niet | Column Robert Mienstra

Blog fake

Ik ben zo klaar met de communicatie van de Floriade. De waarheid van de uitingen van de Floriade BV. is ver te zoeken.

Op de website van de Floriade BV was te lezen dat Flevolandse pashouders wel gratis met de boot kunnen, maar pashouders van buiten onze provincie wel degelijk moeten betalen. Voor niet-Flevolanders meldt de website: ‘De Floriade Pas is inclusief parkeren en een rit met de shuttlebus. De Floriade Pas is exclusief de boot.’ Voor Flevolanders: ‘De Floriade Pas is inclusief parkeren en shuttlebus en boot.’

Vlak voor de publicatie hiervan checkte ik deze gegevens nog even op de website van de Floriade: het stond er echt. En hop… afgelopen donderdag om 10.26 uur gepubliceerd. Ik had de bewijzen.

Om 13.14 kreeg ik een mail van de Floriade BV.

‘Beste Robert,
We zien een artikel online verschijnen dat niet juist is met betrekking tot een gratis boottocht. De boottocht is namelijk gratis voor alle Floriade pas houders. Kun je de tekst aanpassen met de juiste informatie? We kennen overigens geen Flevoland pashouders. Kun je ons aangeven waar je dit op onze site hebt zien staan? Het zou namelijk vervelend zijn als we onjuiste info op de site hebben staan.’

“Gloeiende gloeiende” klonk het op de redactie. ‘We zien een artikel online verschijnen dat niet juist is met betrekking tot een gratis boottocht’…… hoe durven ze. Ik had er nota bene screendumps van gemaakt. (zie foto’s hierboven)

Ik bellen me het communicatie-meisje.

Samen met haar ga ik naar de website van de Floriade BV.
Ze hadden het veranderd!
“Zie je wel”, klonk het, “het staat er goed.”
“Maar ik heb screendumps van hoe het stond tijdens de publicatie”, zeg ik (zie foto’s)
Het bleef even stil aan de overkant.
Ze hadden de boel dus veranderd na mijn publicatie.
En verwijten me daarna dat mijn artikel niet juist is.
Aan het eind van het gesprekje kon er lauwtjes een excuus komen.
“Nou ja, in ieder geval bedankt voor de tip”

Geruchten

Inmiddels werd ik gebeld dat het op het Floriadeterrein gonsde van de geruchten dat Almere DEZE WEEK fakenews had verkondigd over het gratis bootvervoer.
Ik vraag me nu toch wel af waar dat gerucht vandaan kwam.
Ik heb een donkerbruin vermoeden.
Zo moet je dus niet met mij omgaan.
Ik laat me niet piepelen.

Onwaarheden

Het is niet de eerste keer dat de Floriade BV. marchandeert met de waarheid.

Twee weken voor de opening vroeg ik aan de voorlichtster van de Floriade BV. of het klopte dat de Floriade niet af was bij de opening. “Daar klopt niets van”, zei de dame, “alles is bij de opening klaar.”
Niets bleek minder waar.
Het duurde nog weken na de opening voordat alles klaar was.
En ik er maar van uitgaan dat de voorlichtster de waarheid sprak.
Niet dus.

Bevredigend

Op 13 mei berichtte Omroep Flevoland dat Floriade-directeur Hans Bakker gemeld had dat het aantal bezoekers aan de Floriade ‘bevredigend’ was. 30 juni meldde de gemeente dat er rekening gehouden moet worden met een scenario van 680.000 bezoekers. Tot en met half juni waren er slechts 232.500 bezoeker geweest. Toen werd al duidelijk dat de Floriade qua bezoekersaantallen een debacle werd en bij lange na niet de 3 miljoen ging halen die Bakker voordspeld had.
Hoezo ‘bevredigend’?
Niks bevredigend.
Voor het lapje gehouden.

Robert Mienstra is journalist verbonden aan Almere DEZE WEEK

Geschreven door