Energie | Column Robert Mienstra

Wij doen thuis actief aan energiebesparing. Voor negen uur ’s avonds gaat het licht niet meer aan. De gordijnen gaan vroeg dicht om de warmte binnen te houden. De verwarming gaat op 18 graden.

Ik liet ’s nachts altijd de stroom op de computer en printer in mijn kantoorkamertje aan staan. Nu uit. Mijn telefoon laad ik op de redactie op.

Thermo-ondergoed aanschaffen. Warme truien kopen. Waterbesparende douchekop en waterkraan. Aluminiumfolie achter de radiatoren. En ik heb een regenpak gekocht om altijd op de fiets te kunnen gaan.

Maar…
Als ik al die aankopen optel, vraag ik me wel af of die kosten opwegen tegen de besparing op de energiekosten. Uiteindelijk kwamen we deze maand door al die uitgaven rood te staan. “En ook worden de energierekeningen ook nog eens hoger”, foeter ik. “We doen het ook voor het klimaat”, zegt mijn vrouw Jessica, “dat is ook wat waard.”

En toen ging ons centraal afzuigsysteem in de flat kapot.
Hop, 350 euro schade.

Ik denk dat wij een gevalletje voedselbank gaan worden.
Maar het klimaat is gered.

Geschreven door