Mensenhandel in Almere onzichtbaar drama

Vorig jaar zijn in Almere 35 meldingen van mogelijke mensenhandel aangepakt. Het fenomeen is zelden zichtbaar en signalen van misstanden komen vaak niet naar buiten.

Uitbannen van mensenhandel is volgens wethouder Froukje de Jonge (foto) een utopie. “We gaan het niet stoppen”, waarschuwde ze donderdagavond tijdens de Politieke Markt. De raad boog zich over een ambitieplan en een uitvoeringsplan voor de bestrijding van mensenhandel. Maar de verwachtingen daarvan mogen niet hoog gespannen zijn, zegt De Jonge.

“Wat we gaan doen is niet genoeg. Eenvoudige oplossingen zijn er niet. We kunnen stappen zetten. Het werkt vooral niet dat de slachtoffers onzichtbaar blijven en wantrouwen hebben jegens politie en overheid.”

Volgens De Jonge betreft het in Almere voornamelijk seksuele uitbuiting en zijn er weinig vermoedens van arbeidsuitbuiting.

De wethouder wil vooral veel partijen trainen in het signaleren van mensenhandel. Ze wil “veel bombarie maken” voor een meldpunt. Ook hoopt ze Almeerders te verleiden gevoelig te zijn voor onzichtbare signalen van uitbuiting. Ze noemde als voorbeelden kapsters of winkelpersoneel.

Hoe moeilijk misstanden te betrappen zijn, gaf De Jonge aan met het voorbeeld van één melding bij de gemeente. Op een adres waar ze zelf dagelijks voorbij fietst verbleven vrouwen die misbruikt werden, zonder dat iemand daarvan lange tijd iets merkte.

Geschreven door