Tips voor veilig vuurwerk afsteken tijdens Oud en Nieuw

Een van de meest bekende tradities tijdens Oud & Nieuw is het afsteken van vuurwerk. Hoewel vuurwerk prachtig is om naar te kijken, brengt het ook de nodige risico’s met zich mee, als het niet op de juiste manier wordt afgestoken. Veiligheid moet altijd voorop staan, zodat iedereen kan genieten van een onvergetelijke oudejaarsavond. We delen graag een aantal tips met je!

Koop vuurwerk bij erkende verkooppunten

Het begint allemaal met het kopen van vuurwerk. Zorg ervoor dat je het altijd koopt bij erkende verkooppunten zoals vuurwerk kopen, die voldoen aan alle wettelijke eisen en veiligheidsnormen. Het assortiment is behoorlijk groot, dus er zit vast genoeg voor je tussen. Het is verleidelijk om illegaal vuurwerk te kopen vanwege de prijs of variatie, maar dit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Legaal vuurwerk is getest en voldoet aan veiligheidsvoorschriften. Illegaal vuurwerk bevat vaak gevaarlijke chemicaliën en kan onvoorspelbare effecten hebben.

Lees de gebruiksaanwijzing

Lees voordat je vuurwerk gaat afsteken altijd de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door. Deze instructies geven informatie over de juiste afstand, ontstekingsmethoden en eventuele veiligheidsmaatregelen die je moet nemen. Dit geldt ook voor kindervuurwerk. Steek dit ook niet zomaar eventjes af, maar lees alles goed door.

Voldoende afstand houden en juiste kleding dragen

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen het vuurwerk en het publiek dat staat te kijken. Dit minimaliseert het risico op verwondingen door rondvliegende stukjes vuurwerk. Vermijd losse kleding die gemakkelijk vlam kan vatten, zoals wapperende sjaals of wijde jassen. Draag overigens ook altijd stevige schoenen om je voeten te beschermen en zet een vuurwerkbril op je neus om je ogen te beschermen.

Gebruik de juiste ontstekingsmethode

Er zijn verschillende manieren om vuurwerk aan te steken, zoals met lucifers, aansteeklonten of elektrische ontstekingsmiddelen. Gebruik altijd de aanbevolen ontstekingsmethode volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat je een veilige afstand hebt tussen jezelf en het vuurwerk wanneer je het aansteekt en buig nooit over het vuurwerk terwijl je het aansteekt. Veiligheid staat voorop, dus het is verstandig om brandblusmiddelen bij de hand te hebben tijdens het afsteken van vuurwerk.

Wees nuchter

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om nuchter te blijven tijdens het afsteken van vuurwerk. Alcohol en vuurwerk gaan niet samen, omdat alcohol je oordeelsvermogen kan vertroebelen en je reactietijd kan vertragen.

Vuurwerk alleen buitenshuis

Vuurwerk is bedoeld voor gebruik in de buitenlucht, nooit binnen. Binnenshuis vuurwerk afsteken kan leiden tot brandgevaar en vergiftiging door de vrijkomende rook en dampen. Zorg ervoor dat je een veilige en open buitenruimte hebt om je vuurwerk af te steken. Verzamel de restanten van het vuurwerk na afloop en gooi ze in een vuilniszak. Laat geen brandende of smeulende resten achter. Zorg ervoor dat al het vuurwerk volledig gedoofd is voordat je het weggooit.

Houd je aan de lokale wet- en regelgeving

Houd je altijd aan de lokale wet- en regelgeving met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Sommige gemeentes kunnen beperkingen opleggen of zelfs vuurwerk verbieden vanwege veiligheids- of milieuoverwegingen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de plaatselijke voorschriften en volg deze strikt op.

Geschreven door