Ook in Almere werd PVV de grootste

Gelijk aan het landelijk beeld hebben ook in Almere kiezers in groten getale op de PVV gestemd. De partij haalde ruim 26 procent van de stemmen.

De tweede partij bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer werd hier de VVD. Die partij verliest in Almere en gaat van 21,9 naar 15,9 procent nu.

De nieuwe combinatie GroenLinks/PvdA werd de derde partij met 15 procent. Dat is een winst vergeleken met vorig jaar toen de partijen apart 11 procent scoorden. NSC, de partij van Pieter Omtzigt haalde in Almere 11 procent en werd de vierde partij. D66 kwam met ruim 5 procent tevoorschijn.

Almeers raadslid Willem Boutkan staat voor de PVV op de lijst voor de Tweede Kamer op plaats 30. Hij zal met de landelijke uitslag van 36 zetels dus gekozen worden. Of hij werkelijk naar Den Haag gaat is onzeker, want hij wilde laag op de lijst staan.

Toen de PVV in Almere voor het eerst aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnam (2010) behaalde de partij 21 procent van de stemmen. In 2018 was dat gedaald naar 13,2 procent. En eerder dit jaar stemde nog geen tien procent van de Almeerders PVV.

De opkomst in Almere is 68 procent, wat vier procent minder is dan in 2021 toen ook de Tweede Kamer werd gekozen. Toen werd hier de VVD de grootste partij, gevolgd door D66 en PVV. Bij de verkiezingen van vorig jaar bleven veel stemgerechtigden thuis. De opkomst was toen op 40 procent – ver onder het landelijk gemiddelde van 50,3.

Geschreven door