Hoge Nood | Column Frank Roos

Dat een plan voor openbare wc’s in de stadscentra ruim twee jaar moest duren, daar zal ik niet over beginnen. Onvoldoende ambtelijke capaciteit. Maar leidt die dan ook tot een volstrekt ontoereikende aanpak.

De maatregelen waar het college eindelijk mee komt zijn lapmiddelen. Wie in de centra van Almere dringend naar de wc moet, zal eerst op een app moeten zoeken. Dan kan hij bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht. Maar dat kan nu ook al. Of in de Kiekendief. Wie de receptionist vriendelijk aanspreekt krijgt nu ook de weg gewezen. Een buurthuis? Een sportvoorziening? Het ging toch om de stadscentra!

Er zijn nogal wat Almeerders en bezoekers die worstelen met buik- en blaasproblemen. Denk ook aan kinderen en ouderen. Maar ook aan mensen in een rolstoel. Almere wil toch graag een gastvrije stad zijn…

In een onderzoek van de Maag Lever Darmstichting over toiletvoorzieningen kwam onze stad er onlangs dramatisch slecht vanaf. Almere kwam op plaats 218 in een ranglijst van 342 onderzochte gemeenten.

En nu komt er een plek voor verschoning in het stadhuis, maar wel aan de Landdrostdreef – die veel mensen als achterkant ervaren. Flevoburen heeft al eerder zijn deuren opengezet. Maar ook die zijn niet op een erg centrale locatie. En al die semi-toegankelijke gebouwen gaan aan het einde van de dag en ook in het weekend op slot.

Goede voorzieningen stonden wel her en der op de Floriade. Waarom bedacht niemand dat die al voldoende hadden gekost en in de stad een plek moesten krijgen?

In plaats van al die halfwas maatregelen moeten er simpelweg toiletgebouwen komen; voorlopig minstens in elk stadsdeel één en in Stad twee.

De raadsleden die om de maatregelen vroegen, valt ook wel wat te verwijten. Liefst zeven fracties tekenden ervoor. En niemand dacht na een jaar en weer na anderhalf jaar: waar blijven ze?

Het lijkt me echt een voorbeeld van hoge nood.

Geschreven door