Meerdere overtredingen ontdekt bij controles bij horecazaken Grote Markt

Bij meerdere integrale controles op dinsdag 23 januari, in de nacht van 9 op 10 februari en woensdag 21 februari zijn diverse overtredingen gevonden bij restaurants, cafés en clubs aan de Grote Markt in Almere. De controles werden samen met de gemeente uitgevoerd door de politie, de Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC), Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), Nederlandse Arbeidsinspectie en Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV).

Zij kwamen de volgende zaken tegen:

o          Bij vier restaurants was geen leidinggevende aanwezig. Dit is een overtreding op de vergunning. In twee horecazaken was de horecavergunning niet fysiek aanwezig. Op basis van de vergunningsvoorschriften moet dit wel. Hiervoor is door de
gemeente een waarschuwing afgegeven. Een restaurant had geen vergunning, omdat het gewisseld is van eigenaar. De nieuwe eigenaar moet binnen twee weken een vergunning aanvragen.

o          De douane heeft bij één zaak een waarschuwing afgegeven voor het niet labelen van waterpijptabak. En bij een zaak werd illegaal drank uit het buitenland verkocht. De douane doet hier verder onderzoek naar.

o          De OFGV heeft vastgesteld dat twee ondernemingen geen juiste vetopslag hebben en dat bij twee andere ondernemingen de ventilatieschacht niet schoon is. Dit kan brandgevaar veroorzaken. Hiervoor worden maatregelen genomen door de
ondernemers.

o          In een van de bedrijven was een personeelslid illegaal aan het werk, stelde de arbeidsinspectie vast. Verder is bij twee bedrijven de arbeidstijdenwet overschreden. Onderzoek volgt.

o          Bij een onderneming was een persoon met een uitkering aan het werk. Het UWV pakt dit verder op

o          In een horecagelegenheid was er een illegale en ernstig vervuilde woonruimte. Handhaving Bebouwde omgeving en GGD geven hier gevolg aan.

o          De NVWA zag dat bij meerdere ondernemingen de hygiënevoorschriften niet op orde waren. De NVWA gaat daarvoor passende maatregelen treffen.

o          Net als bij de voorgaande integrale controles waren er kleine brandveiligheidsovertredingen Alle eigenaren zijn bereid om dit te verbeteren.

Verschillende overheidsdiensten werken samen tijdens integrale controles

De controle is uitgevoerd om de veiligheid en naleving van regelgeving in Almere te waarborgen. Tijdens integrale controles werken verschillende overheidsdiensten samen. Doordat iedere dienst met eigen bril naar een situatie kijkt, kan een goed beeld worden gevormd van de gecontroleerde locaties. De gemeente en veiligheidspartners bedanken de bedrijven voor de medewerking aan de controle.

Locoburgemeester Kees Ahles: “Door deze manier van samenwerken met onze partners en bedrijven in de stad borgen we de kwaliteit van de horeca in Almere. Zo blijft onze stad een fijne plek voor inwoners en bezoekers om te vertoeven.”

Melden

Almeerders kunnen signalen op verschillende manieren met de gemeente delen:

Bij de gemeente Almere via 14 036, www.almere.nl of door te mailen naar: meldpuntondermijning@asjen-van-dijk
Bij de politie via 0900-8844 of (bij spoed) 112;
Bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

(Archieffoto Grote Markt. Dit wil niet zeggen dat afgebeelde horecagelegenheden overtredingen begingen)

Geschreven door