Première Lady+Lord Macbeth van Suburbia op 9 maart  in Kunstlinie

In deze bewerking zijn Lady en Lord MacBeth veertigers die zich afvragen: ‘is dit alles’? Het ensemble Black Pencil speelt live muziek in de voorstelling.  Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare bekend. Daar voegen schrijver Tom Lanoye en regisseur Olivier Diepenhorst onverwachte elementen aan toe. En zij geven een centrale, drijvende rol aan Lady MacBeth.  In hun jeugd hebben Lady en Lord MacBeth elkaar onvoorwaardelijk trouw gezworen. Hun leven wordt echter overschaduwd door een grote tragedie: zij blijven kinderloos.

 De MacBeths zijn nu op een punt in hun leven gekomen dat ze tegen hun plafond aan zitten en zich afvragen: ‘is dit alles?’. Waanzinnig plan wordt obsessie Lady MacBeth zint op een manier om het gapende gat in hun bestaan te vullen. Zij bezweert haar man dat hij meer verdient. Veel meer. En zijzelf ook. De zonderlingen die ze raadpleegt hebben haar een wreed plan ingefluisterd — of was het omgekeerd? Is zijzelf de eigenlijke bedenkster? Samen moeten ze de zwakke koning Duncan uit de weg ruimen. Lord MacBeth heeft als enige recht op de troon. Maar ook hun vrienden Lord en Lady Banquo moeten verdwijnen. Lady MacBeth heeft recht op Fleance. Een zoontje dat zij kan opvoeden tot kroonprins.  Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie. Ten slotte gaat het echtpaar over tot de daad. Met desastreuze gevolgen. Ook voor henzelf.

Muzikale voorstelling

In Lady+Lord MacBeth speelt het ensemble Black Pencil live muziek. Black Pencil is een kwintet met duizend jaar muziekgeschiedenis als speelveld en een unieke muzikale bezetting: blokfluiten, panfluiten, altviool, accordeon en percussie. In de voorstelling hoor je een enorme muzikale brandbreedte. Van renaissance muziek gecomponeerd door Shakespeares’ tijdgenoten tot klassieke en moderne muziek met rock-achtige invloeden en soul en blues. Black Pencil brengt ook eigen gecomponeerde muziek en soundscapes.

Actrice en zangeres Joy Wielkens zingt live in de voorstelling. Lady+Lord MacBeth is te zien tijdens een landelijke theatertournee. Try-outs 1, 2, 7 en 8 maart. Première 9 maart in Kunstlinie Almere. Daarna is de voorstelling te zien tot en met 14 april. Bekijk de volledige speellijst via www.suburbia.nl.

Foto: Repetitie Suburbia (Foto: Bart Van Merode)

Geschreven door