Laadtegels optie voor laden op eigen meterkast

Er lijkt een oplossing in zicht voor de bezitters van elektrische auto’s die niet op eigen terrein kunnen parkeren. Speciale laadtegels maken het mogelijk de stroomkabel veilig naar de auto te leiden en zo voordelige eigen stroom te gebruiken. De gemeenteraad overweegt daaraan mee te werken.

Wie zijn auto op een openbare parkeerplaats voor het huis wil opladen, moet dat nu doen met een geïmproviseerde verbinding. Nu leidt dat soms tot hobbels die een uitdaging zijn voor mensen met een rollator, of zelfs tot struikelgevaar.

D66 en Leefbaar Almere stellen een proef voor waarbij een beperkt aantal autobezitters ervaring kan opdoen met de laadtegels die in de stoep gelegd worden. De constructie geeft echter geen recht op een parkeerplek, die openbaar blijft.

De twee fracties verwachten dat er veel animo is. “Als we dit morgen openstellen voor heel Almere, weet ik zeker dat we direct tweeduizend aanvragen krijgen”, zei raadslid Ivar van Rijn (D66). Andere fracties en wethouder Sprong voorzien dat de regeling onrust kan geven tussen buren die een parkeerplek betwisten.

Ook zijn er kosten voor de aanleg van de kabel. Die worden geschat op maximaal 1500 euro. Mocht de proef mislukken, dan zouden de deelnemers misschien ook opdraaien voor kosten van verwijdering. Als de proef slaagt wordt een gewone kabel over de stoep in de APV verboden, terwijl voor de laadtegels een uitzondering wordt gemaakt.

Geschreven door