Begeleiders melden drukmiddelen in zorgcentra DBA

Niet alleen bewoners, ook professionele begeleiders van twee wooncomplexen voor mensen met autisme voelen zich door de leiding onder druk gezet. Medewerkers van het zorgbedrijf Deskundige Begeleiding Autisme (DBA) voelen zich gedwongen mee te werken aan omstreden zorgplannen.

Het gaat om personeel van de complexen Duinrijk in Poort en Molenwiek (foto) in Buiten. Eerder kwamen die woongebouwen in het nieuws omdat de directie van DBA bewoners bij kritiek op straat dreigde te zetten. Zij werden gedwongen zwaardere zorg te accepteren om hun woning te kunnen houden.

Nu zijn het de medewerkers die alarm slaan. Ziekmeldingen en ontslagname volgt soms op weerstand om de opgelegde taken uit te voeren. Personeel heeft dat gemeld bij gemeenteraadsleden van de SP.

De SP-fractie heeft nu een meldpunt geopend om misstanden bij de werknemers van DBA in kaart te brengen. SP-fractievoorzitter Hans Everhard: “Zorgbedrijven waar financiële winst het hoogste doel is, kunnen met bedenkelijke praktijken ook gewetensvolle begeleiders tot wanhoop drijven. We hoorden over begeleiders die zich ziek melden of ontslag nemen omdat ze de druk om tegen het belang van hun cliënten in te handelen niet meer aankunnen.”

Zorgprofessionals die hartzeer hebben omdat zij gehinderd worden om in het belang van hun cliënten te handelen, kunnen hun hartenkreet uiten op https://almere.sp.nl/form/zorghartzeer

Geschreven door