‘IJlijn voor Almere maakt weinig kans – ook zonder autoweg’

Almere moet voor de ontsluiting van het toekomstige stadsdeel Pampus andere opties dan een verbinding over het IJmeer niet uitsluiten. “Houd er serieus rekening mee dat het plan van tafel gaat”, zegt het Amsterdamse PvdA-raadslid Farley Asruf.

In Roodschrift, het digitale ledenblad van PvdA-Almere adviseert Asruf vooral te denken aan een grotere capaciteit van de A6 bij de Hollandse Brug. Op de lange termijn is het schrappen van de IJlijnplannen een realistisch scenario, waarschuwt hij.

Een verbinding over het IJmeer wordt in Almere en Flevoland als voorwaarde gezien voor de bouw van duizenden woningen in Pampus. Conservatieve partijen verlangen dat langs het spoor ook een weg aangelegd wordt.

Het Amsterdamse raadslid zegt dat de extra verbinding met Almere voor zijn stad geen prioriteit heeft. Amsterdam moet voor veel infrastructuur zorgen vanwege de groei van de stad. Verkeer uit de regio moet aan de grens worden afgevangen door aansluitingen op het openbaar vervoer, adviseert hij.

“Die IJlijn kan in de toekomst belangrijk zijn, maar nu is het geld er niet.”

Het Almeerse PvdA-raadslid Leida Höhle vindt een spoorlijn essentieel, zegt ze. Vasthouden aan een autoweg noemt ze een achterhoedegevecht. D66-raadslid Spencer Alberg, die een autoweg eerder al “trekken aan een dood paard” noemde, vindt ook dat Almere moet kiezen voor alternatieven om het autoverkeer van Pampus af te wikkelen.

Het hele artikel is te lezen op Roodschrift.nl

Geschreven door