Goede Stede en Trebbe realiseren 20 woningen De Deining in Almere Haven

“Toekomstige bewoners denken mee over hun woningen”

Afgelopen week is de bouw van 20 sociale huurwoningen in Almere gestart. Met de eerste paal werd de bouwperiode ingeluid. In nog geen 5 maanden verrijzen er 20 woningen op de locatie van de voormalige basisschool De Dubbeldekker in de Hofmark in Almere Haven. Zo geven GoedeStede en Trebbe samen invulling aan de vraag naar goede, betaalbare en duurzame woningen in Almere.

Arjan Deutekom, directeur-bestuurder GoedeStede: “Het plan is ontstaan in samenspraak met de buurt. De belangstellenden hebben gekozen voor gelijkvloerse woningen die mooi aansluiten bij de omliggende bebouwing. Ook hebben enkele enthousiaste senioren zich verenigd in bouwgroep ‘De Deining’. Zij dachten met ons mee over de indeling van de woningen en de woonomgeving. Uiteindelijk hoop ik natuurlijk dat zij nog lang samen kunnen genieten van deze betaalbare huurwoningen.”

Antje de Groot-Schuttert, directeur bij Trebbe: “Ieder project is bijzonder omdat het een toevoeging aan Nederland is. Deze woningen vormen een leefomgeving waar mensen heel erg fijn kunnen wonen. Daarnaast is dit project bijzonder vanwege de uitgebreidere participatie van toekomstige bewoners gedurende het ontwerptraject. En omdat de 20 woningen laten zien dat de diversiteit in type projecten die we voor GoedeStede mogen realiseren steeds groter wordt.”

Woningen De Deining

Er komen 19 driekamer seniorenwoningen met een kap en 1 tweekamer seniorenwoning met een plat dak. De woonkamer, slaapkamer en badkamer bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich een extra (slaap)kamer met wastafel. Alle woningen hebben een eigen berging in de tuin, voorzien van elektriciteit. De tuin wordt voorzien van een laag hekwerk en toegangspoort zodat er veel zicht op het ‘hof’ ontstaat. Bijzonder is dat gedurende het ontwikkeltraject enkele enthousiaste senioren zich hebben verenigd in bouwgroep ‘De Deining’. Zij denken met Goede Stede mee over het ontwerp van de woningen en de buitenruimte. Ook vormen zij in sociaal opzicht al een hechte groep. Hun betrokkenheid bij het project en hun zorg voor elkaar (ook al wonen ze fysiek nog niet bij elkaar) is uniek. Deze bouwgroep is erkend door de gemeente. De Deiners willen ervoor zorgen dat nieuwe bewoners zich snel thuis gaan voelen in de woningen en bij de groep. Ook ondersteunen ze elkaar waar dat nodig is. De bouwtijd is zeer kort waardoor de bewoners voor de zomer al hun nieuwe woning kunnen betrekken.

Duurzaam wonen in De Deining

Vanzelfsprekend worden de woningen duurzaam en comfortabel. De woningen worden zeer goed geïsoleerd en elektrisch verwarmd door middel van radiatoren. Samen met de uitgekiende vraag gestuurde mechanische ventilatie (box) met CO²-sensor in de woonkamer en slaapkamer zorgt dit voor een fijn binnenklimaat. Het warmwater is geregeld met een warmtepompboiler. Voor de opwekking van energie worden zonnepanelen geplaatst.

Over het ontwerp

De woningen worden gerealiseerd naar een ontwerp van Beltman Architecten uit Enschede. Zij zijn erin geslaagd de woningen goed in te passen in de bestaande omgeving en de woningen een eigen identiteit mee te geven. Zo sluit de kleurstelling van de woningen aan op de omliggende bebouwing. De gevels van de woningen zijn voorzien van metselwerkaccenten en kleurvlakken. De woningen die gesitueerd zijn op het noorden krijgen een lichtere kleur baksteen en hebben de woonkamer aan de tuinzijde van de woning. De woningen die gesitueerd zijn op het zuidwesten zijn straks donkerder van kleur en hebben de woonkamer aan de voorzijde. Zo ontstaat een gevarieerd en levendig straatbeeld.

Over de bouw

De bouw van De Deining is medio januari gestart, naar verwachting wordt de laatste woning rond de zomer dit jaar opgeleverd. Trebbe realiseert de woningen vanuit haar concept

BasisWonen: het concept van Trebbe voor grondgebonden woningen. Bijzonder aan de bouw van de woningen is dat het ‘Gevelklaar’ concept van Spaansen wordt ingezet. Dit systeem bestaat uit geïsoleerde prefab gevels met ingestorte kozijnen en keramische steenstrips. Uniek is dat de steenstrips volledig gerobotiseerd worden aangebracht. Belangrijk hierbij is dat een authentieke gevel ontstaat waardoor het vertrouwde straatbeeld van gemetselde woningen in tact blijft. Doordat de hele productie in de fabriek bij Spaansen plaatsvindt kan Trebbe sneller en efficiënter bouwen. Het concept ‘Gevelklaar’ kent voordelen zoals tijdwinst, minder overlast voor de omgeving en minder CO² uitstoot tijdens de bouw door reductie van de transportbewegingen op de bouwplaats. Ook wordt het toenemende tekort aan goede vakmensen ondervangen.

Over de verhuur

Informatie vindt u op www.goedestede.nl. De toewijzing van de woning start begin maart als de woningen worden geadverteerd via Woningnet regio Almere. In de advertentie wordt aangegeven dat woningzoekenden uit De Marken voorrang krijgen. Mensen die gehecht zijn aan de buurt krijgen zo de mogelijkheid om in de buurt te blijven wonen in een meer passende woning.

Geschreven door