Kabinetsplannen bezorgen Almere nieuwe tegenvallers

De plannen van het kabinet die dinsdag bekend werden, gaan Almere nog eens 9 miljoen euro kosten. Die tegenvaller komt bovenop het tekort van 12 miljoen waarvoor de gemeenteraad oplossingen zoekt. Dat maakte wethouder Kees Ahles (foto) donderdagavond bekend.

De progressieve coalitie en de behoudende partijen stonden onverzoenlijk tegenover elkaar in de Politieke Markt over de plannen om te bezuinigen. Er zijn nauwelijks overeenkomsten in de visies die coalitie en oppositie hebben.

PVV en met name VVD vielen het college aan op vermeende stokpaardjes die ontzien worden, zoals het klimaat- en milieubeleid. Ook het groenonderhoud en het sparen van dierenwelzijn bij de bezuinigingen lagen onder vuur. Opnieuw was er veel kritiek op de nieuwe parkeertarieven en verhoging van de onroerende zaakbelasting.

De VVD deed enkele pogingen D66, Leefbaar Almere en zelfs de SP te laten twijfelen aan hun steun voor het progressieve college. Die partijen erkenden dat zij andere keuzes wilden maken, maar met overtuiging compromissen sloten. De coalitiepartijen bestreden nogal wat misvattingen bij rechts. De PvdA verweet de VVD de afgelopen jaren geen sociale huurwoningen te hebben gebouwd, waardoor Almeerders met een laag inkomen niet aan een huis kunnen komen.

De kritiek van rechts zal een stortvloed aan moties teweeg brengen. Die komen volgende week aan de orde, maar zullen de voorgestelde maatregelen naar verwachting niet drastisch wijzigen.

Geschreven door