Diepgravende studie naar aanslagen op woningen in Almere

In opdracht van de burgemeester start op korte termijn een wetenschappelijk onderzoek naar de aanslagen op woningen in de stad. Dit jaar hebben tot nu toe 28 explosies plaatsgevonden.

Het gaat om een onderzoek naar achtergronden en inzichten rond het fenomeen van de aanslagen. Het gaat expliciet om incidenten die zich in Almere hebben voorgedaan.

Burgemeester Van der Loo zei dat donderdagavond tijdens de Politieke Markt bij bespreking van de incidenten. De VVD en Denk signaleren toenemende onrust bij omwonenden van de explosies. In Poort deden zich dit jaar al zeven aanslagen voor, soms op dezelfde adressen, wat leidt tot ernstige zorgen over de veiligheid. VVD-raadslid Lesley van Hilten verwijt de burgemeester onvoldoende transparant te zijn over zijn maatregelen. Haar informatie over de gebeurtenissen kreeg ze niet van het college maar van inwoners en uit de media.

Van der Loo benadrukte dat gemeente en politie direct na een aanslag met de direct omwonenden intensief contact heeft. Hij wil aandacht voor de reikwijdte van de communicatie met de getroffen buurten, omdat die via contacten op een school wel heel breed blijkt.

Raadsleden toonden zich ongerust over de tijdelijke sluiting van woningen die doelwit van een aanslag waren. Zo’n sluiting wordt zorgvuldig met de bewoners besproken en is bedoeld om herhaling te voorkomen. Wat niet voorkomt dat een pand na drie maanden alsnog mikpunt wordt.

Volgens de burgemeester is er zelden een onderling verband tussen de gebeurtenissen. De achtergrond varieert van een vereffening van een crimineel verleden tot een afrekening of een conflict in de relationele sfeer. (archieffoto)

Geschreven door