Bezuinigingen bederven pret voor Almeers jubileum

De plannen voor de viering van het 50-jarig bestaan van Almere worden gedwarsboomd door een “duivels dilemma”: de kosten zijn globaal geschat op 3 miljoen euro, maar de gemeente moet nu bezuinigen.

“We zitten krap bij kas”, zei burgemeester Van der Loo donderdag tijdens de Politieke Markt. “Natuurlijk kunnen we een beroep doen op publiek-private samenwerking en veel plannen kunnen zichzelf bedruipen. Toch zal je als gemeente ook moeten bijdragen om te stimuleren en aan te moedigen. Maar, je wordt maar één keer vijftig!”

Na een peiling van de stemming onder de bevolking heeft de gemeente ook enkele bouwstenen voor een jubileumjaar aangedragen. De viering zou moeten beginnen als het 50 jaar geleden is dat het Bivak verrees en eindigt een halve eeuw na de komst van de eerste honderd Havenaren.

Vier insprekers gaven de raad al voorzetten voor culturele hoogtepunten, zoals een korenfestival, een atelierroute en een markant kunstwerk bij een prominente entree van de stad. In de voorbereiding is al gedacht over het naar Almere halen van Serious Request of de Koningsdag.

Raadsleden opperden de terugkeer van Spel Zonder Grenzen, het Bierfestival, een film of het naar Almere halen van de Passion. Voor enkele raadsleden was nog onduidelijk waar de bedragen vandaan komen die aan evenementen gekoppeld zijn.

Geschreven door