‘Gemeente moet afzien van verhuizing AH Stedenwijk’

Vanwege de gevolgen voor het winkelaanbod en voor de sociale verbanden in Stedenwijk, moeten gesprekken over verhuizing van Albert Heijn aan het ’s Hertogenboschplein worden afgebroken. Dat staat in een motie van de Partij voor de Dieren die donderdag in de gemeenteraad besproken wordt.

Volgens raadslid Ayla Lokhorst wordt met verhuizing van de supermarkt naar de Delftstraat niet gehandeld in overeenstemming met een eerder raadsbesluit. Dat stelt als voorwaarde dat vertrek van de zaak geen afbreuk mag doen aan de fijnmazige winkelstructuur in Almere.

Uit oogpunt van levendigheid en sociale verbanden mag een wijk als Stedenwijk niet worden beroofd van zijn hart. Dat zou het geval zijn omdat de nieuwe locatie aan de rand van de wijk ligt en voor veel niet zo mobiele ouderen slecht bereikbaar wordt.

Albert Heijn wil een nieuwe winkel bouwen op de plek waar tennisvereniging Het Nieuwe Land tot vorig jaar speelde. De grond is van de gemeente. Voor de komst van een winkel is een wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Onderzoeken naar de situatie in de wijk spreken elkaar op verschillende punten tegen. De gemeenteraad lijkt verdeeld over de kwestie.

De kans bestaat dat eigenaar Bun bij weigering van nieuwbouw de winkel op de huidige locatie zal sluiten, omdat de omzet terugloopt. Ayla Lokhorst zegt dat andere supermarktketens belangstelling hebben om de winkel voort te zetten. Ze verwacht dat het risico dat Bun met Albert Heijn stopt wel aanwezig is, maar niet onontkoombaar. “Ik denk dat Bun wel degelijk bereid zal zijn ervoor te zorgen dat buurtbewoners niet de dupe van sluiting worden”.

Geschreven door