Scholieren krijgen de kans om alsnog musical op te voeren

Scholieren in groep 8 wacht een bijzondere afsluiting van het schooljaar vanwege corona. Normaal zouden ze een musical houden, maar nu is dat vanwege alle regels niet mogelijk. Theatergezelschap in Almere BonteHond en Kunst Is Dichterbij dan je Denkt (KIDD) springen in op de behoefte om het jaar alsnog ‘normaal’ af te sluiten: ze bedachten een digitale musical.

De musical wordt volledig thuis op beeld opgenomen door de leerlingen zelf. Ze worden daarin wel begeleid. Zo krijgen ze hulp bij het oefenen van de dansjes en bij het zingen van de liedjes, allemaal op afstand. De acteurs van BonteHond leggen via videobellen uit wat er geoefend moet worden, en hoe dat het beste gaat. Dansbewegingen zijn te zien via video’s van professionele dansers. De musical heet Generatie Binnen.

Het idee ontstond bij Judith Faas, regisseur bij BonteHond. “Van ouders met kinderen uit groep 8 hoorde ik over de onzekerheid rondom de jaarlijkse groep 8 musical. Hun laatste maanden op de basisschool zien er sowieso heel anders uit: ze zitten al niet meer samen in de klas en de kans dat ze op schoolkamp gaan is klein. De ideeën begonnen te borrelen en het idee voor een alternatieve groep 8 musical was geboren.”

Zo’n negen Almeerse scholen hebben al gezegd mee te doen, laat BonteHond weten. In juni is de première van de video’s. Als de coronomaatregelen dan nog van kracht zijn, dan gebeurt dat vanuit huis.

Geschreven door