Cameratoezicht aan vervanging toe; burgemeester wil slimme camera’s

De apparatuur die gebruikt wordt voor het cameratoezicht in Almere Stad en Almere Buiten is over twee jaar aan vervanging toe. Als het aan burgemeester Weerwind ligt wordt dat moment aangegrepen om slimme camera’s te introduceren. “Ik werk nu met oude technologie. Ik kan camera’s met nieuwe technologie krijgen die veel kunnen meten en bijvoorbeeld waarschuwingen kunnen geven.”

Weerwind noemt Eindhoven als voorbeeld waar in het uitgaansgebied al slimme camera’s hangen. Software kan bijvoorbeeld agressief gedrag herkennen en automatisch handhavers of agenten waarschuwen als een situatie uit de hand loopt. “Het is allemaal mogelijk, en nu wil ik kijken wat hier in Almere kan. Daarbij ook rekening houdend met de privacy-regelgeving.”

Aan de vervanging van het systeem hangt een nog onbekend prijskaartje. Het budget dat ooit voor het toezicht is uitgetrokken is over twee jaar op. “Dat is mijn grootste verrassing en verbazing”, zegt Weerwind.

Het is de burgemeester duidelijk geworden dat de gemeenteraad groot belang hecht aan het voorzetten van het cameratoezicht. Weerwind gaat dan ook bekijken hoe de vervanging financieel geregeld kan worden.

Geschreven door