Floriade 2022 kan doorgaan na ‘ja’ van de ChristenUnie

Ook collegepartij ChristenUnie in Almere is voorstander van het door laten gaan van de Floriade in 2022. Daarmee tekent zich een meerderheid in de gemeenteraad af. Dat bleek dinsdagavond tijdens een extra bespreking in het stadhuis over de wereldtuinbouwtentoonstelling.

De ChristenUnie was de laatste coalitiepartij die nog een keuze moest maken tussen stoppen, doorgaan of uitstellen van het evenement. De overige collegepartijen hebben hun voorkeur al vorige week kenbaar gemaakt. Zo vinden zij dat doorgaan met de Floriade beter zou zijn voor Almere dan er mee te stoppen of uit te stellen. De officiële stemming in de gemeenteraad vindt donderdag of volgende week plaats, maar die is niets meer dan een formaliteit.

De ChristenUnie heeft twee zetels in de raad en speelde een sleutelrol in de discussie. Een eventueel nee van de partij zou er voor zorgen dat er mogelijk geen meerderheid is voor doorgaan van de Floriade. Ook zou het tegenstemmen leiden tot een collegecrisis. Wethouder Roelie Bosch zit namens de ChristenUnie in het college.

Coronacrisis
De discussie over de vraag wat te doen met de Floriade hield de afgelopen weken de politieke gemoederen in Almere bezig. Aanleiding was de coronacrisis en de gevolgen daarvan op evenementen. Zo had het college van burgemeester en wethouders verkenner Harry van Dorenmalen de opdracht gegeven om drie scenario’s voor de Floriade te onderzoeken. Gecontroleerde afbouw, uitstel van het evenement met 1 of 2 jaar, of het evenement in 2022 door te laten gaan in een aangepaste vorm.

Van Dorenmalen adviseerde niet te stoppen en het college nam dat advies over. De gemeenteraad gaat dat nu in meerderheid ook doen.

Partij voor de Dieren
De standpunten van sommige oppositiepartijen zoals die van de PVV en de SP waren al lange tijd bekend. Ze zijn namelijk tegen de Floriade. Maar de stelling die de Partij voor de Dieren inneemt, is wel opmerkelijk te noemen.

Oorspronkelijk was de partij voor de Floriade en zag in het evenement een kans om de stad groener te maken. Daarna volgde een periode van twijfels. Nu is de Partij voor de Dieren definitief tegen de Floriade. Volgens raadslid Jesse Luijendijk zijn de financiële risico’s enorm toegenomen. Ook vindt hij dat de Floriade veel minder groen, duurzaam en innovatief dreigt te worden dan was beloofd. “En daar is nu nog bovenop de coronacrisis gekomen met alle gevolgen van dien.”

Geschreven door