Gemeente moet meer uitleg geven over keuze voor Koningsdag-organisatie

De gemeente Almere moet de Raad van State meer uitleg geven over waarom evenementenbureau OCE in 2019 Koningsdag niet mocht organiseren. Dat bleek maandag in de rechtbank in Den Haag. OCE had vanwege de misgelopen organisatie van die feestdag een rechtszaak tegen de gemeente aangespannen.

Tussen 2013 en 2018 organiseerde OCE Koninginnedag en Koningsdag in Almere. In 2019 besloot Almere City Marketing, gelieerd aan de gemeente, dat de Almeerse ondernemersvereniging OVSA voortaan Koningsdag in de stad mag organiseren. OCE werd naar eigen zeggen overvallen door die beslissing. Volgens Michael Murphy van het evenementenbureau nam hij in 2013 een groot risico door de organisatie van Koninginnedag van de gemeente over te nemen. “Niemand wilde daar toen zijn vingers aan branden, ook de OVSA niet.”

‘Gespreid bedje voor OVSA’
In de eerste paar jaar had de OCE te maken met aanloopverliezen. Volgens Murphy begon het in 2018 eindelijk een beetje goed te draaien. “Blijkbaar zag de ondernemingsvereniging dat ook en via vriendjespolitiek mochten zij opeens in 2019 Koningsdag organiseren. Dat is niet eerlijk omdat wij sinds 2013 heel veel tijd, geld en energie in de organisatie hebben gestoken. En toen het begon te lopen stapte de OVSA in een lekker gespreid bedje”, aldus de OCE-man tijdens de rechtszaak in Den Haag. Hij vindt de gehele gang van zaken buitengewoon troebel en wil de onderste steen boven krijgen.

OCE vroeg maandag aan de Raad van State om het gemeentebestuur van Almere te dwingen met een duidelijk verhaal te komen over waarom het evenementenbureau in 2019 aan de kant gezet werd. De reden die tot nu toe steeds gegeven is, is dat OCE niet op de Almeerse evenementenkalender van 2019 zou zijn aangemeld.

Rol evenementenkalender onduidelijk
De rechter zei tijdens de zitting dat voor hem niet duidelijk is hoe de gemeente de Almeerse evenementenkalender bij het verdelen van vergunningen en organisatieopdrachten gebruikt. Hij vroeg de gemeente daarom om binnen een paar weken met meer uitleg te komen over de rol die de evenementenkalender speelde bij het uitsluiten van evenementenbureau OCE.

Michael Murphy zei dat de afloop van deze rechtszaak heel belangrijk is voor andere organisatoren van evenementen in Almere. “Want als dit zomaar kan en mag, dan kan Almere City Marketing, of de gemeente, allerlei lucratieve evenementen bij de huidige organisatoren weghalen en aan de OVSA gunnen.” Ook kan de uitspraak gevolgen hebben voor wie Koningsdag 2021 gaat organiseren.

De uitspraak volgt over enkele weken, nadat de gemeente meer informatie heeft aangeleverd.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door