Tijd dringt voor overplaatsing kinderen Hoenderloo Groep

De Almeerse Babette Brouwer maakt zich zorgen om haar zoon Sebastiaan. Hij is één van de kinderen voor wie de sluitende jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep in Gelderland nog steeds geen nieuw onderdak heeft gevonden.

Van de oorspronkelijke 225 kinderen wonen er nog altijd 94 bij De Hoenderloo Groep. Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is voor 10 van hen nog geen nieuwe opvanglocatie gevonden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer reageerde dinsdagavond verontwaardigd over de moeizame herplaatsing van deze kinderen en eist zo snel mogelijk duidelijkheid voor de betrokken ouders en kinderen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld riep minister Hugo de Jonge dan ook op de regie te pakken. “Minister, sla met de vuist op tafel en kom met een oplossing.”

Volgens Brouwer heeft moederorganisatie Pluryn van De Hoenderloo Groep onlangs wel een alternatieve opvangplek voor haar zoon aangeboden, maar bleek al snel dat daar onvoldoende over na was gedacht. “Sebastiaan heeft één plek nodig, waar hij kan wonen, onderwijs kan krijgen, behandeld kan worden en zijn vrije tijd kan doorbrengen. Ik kwam er al snel achter dat de school op de nieuwe plek niet op de locatie zelf was. Bovendien zou zijn woonruimte grenzen aan een sportveld, waarvandaan met name in de zomer veel te veel prikkels zouden komen.”

Via de belangengroep die ze met andere ouders heeft opgezet, hoort Babette veel soortgelijke verhalen. Aangeboden opvanglocaties voldoen eigenlijk niet aan de eisen. Ze ziet dat een aantal ouders uit wanhoop inmiddels genoegen neemt met een niet geschikte plek. Ook in gevallen waarbij kinderen een voogd hebben, wordt er volgens haar soms minder kritisch gekeken.

Oorspronkelijk verbleven bij De Hoenderloo Groep zeven kinderen uit Almere en twee uit Lelystad. Babette kon dinsdagavond niet zeggen hoeveel Flevolandse kinderen nog niet zijn overgeplaatst.

Moederorganisatie Pluryn wil de instellingen in Hoenderloo en Deelen sluiten vanwege financiële verliezen. Maar kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer concludeerde vorige week dat er bij dat besluit te weinig aan kinderen en ouders is gedacht. Volgens Kalverboer was De Hoenderloo Groep “echt een last resort” voor veel kinderen.

De moeder van de Sebastiaan beaamt dit volmondig. “Je moet eens weten hoe lang we gezocht hebben voor we deze perfecte plek voor hem hadden gevonden.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door