Almeerder die IS-propaganda verspreidde blijft in de cel

Een man van 20 moet langer in voorarrest zitten omdat hij in Almere probeerde anderen aan te zetten tot een terroristisch misdrijf. Dat is vrijdag bepaald in de streng beveiligde rechtbank op Schiphol. De man wordt er ook van verdacht dat hij in maart binnen drie weken zeven diefstallen pleegde. Zo stal hij in Almere en op Urk telefoons.

De man was beheerder van een app-groep met 13 leden. Daarin verspreidde hij volgens het Openbaar Ministerie IS propaganda, zoals filmpjes met onthoofdingen. Een ander lid van deze groep is onlangs ook aangehouden. De verdachte zou verder beheerder zijn van een YouTube kanaal dat ook foute boodschappen verspreidt.

De officier van justitie vertelde dat de man in de gevangenis gewoon doorgaat. Hij heeft tegen medegevangenen gezegd dat hij een ‘terrorist’ is. Een islamitisch strijdlied dat hij uit zijn hoofd kent, heeft hij op papier gezet en verspreid. Volgens de officier is de verdachte zich in de gevangenis aan het voorbereiden om na zijn vrijlating nieuwe misdrijven te gaan plegen. Daarom wil de officier een diepgaand persoonlijkheidsonderzoek.

Advocaat: ‘uitlatingen niet serieus nemen’
Volgens zijn advocaat moeten de uitlatingen van zijn cliënt niet serieus genomen worden: ”Dit is ‘grootspraak’ om in de gevangenis tussen zware criminelen op de been te blijven”. De opruiing zou zijn gebeurd omdat de jonge verdachte zich verveelde in de tijd tussen twee opleidingen. De diefstallen pleegde hij om juridische hulp voor zijn moeder te kunnen betalen. De advocaat stelde voor om het jeugdstrafrecht toe te passen en de verdachte zo snel mogelijk vrij te laten.

De rechtbank wees het verzoek van de advocaat af en wil de rapporten van de psycholoog, de psychiater en een theoloog afwachten. De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 30 september.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door