OM eist tien jaar cel en TBS wegens doodslag Warmoesstraat op klaarlichte dag

De officier van justitie heeft vandaag tien jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 50-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats voorheen woonde hij in Almere die ervan verdacht wordt op 5 juli 2019 in de Warmoesstraat in het centrum van Amsterdam op klaarlichte dag een 29-jarige man te hebben doodgestoken. Vlak na de steekpartij kon de verdachte worden aangehouden. Het motief is tot op heden niet duidelijk geworden.

De dodelijke steekpartij is vastgelegd op camerabeelden. De officier refereerde tijdens de zitting vandaag aan die beelden die ook in de zittingszaal werden getoond. Duidelijk is te zien dat de verdachte opgefokt door de Warmoesstraat loopt, terwijl het slachtoffer ontspannen komt aangefietst. Uiteindelijk is te zien dat de verdachte tot driemaal toe het slachtoffer steekt. Hij overlijdt te plekke. Vlak na de steekpartij kan de verdachte worden aangehouden. Bij zijn aanhouding valt er een mes uit zijn broek en blijkt hij nog een mes bij zich te dragen in een buideltasje.

Op grond van dit dossier kan wettig en overtuigend worden bewezen dat het verdachte is die het slachtoffer heeft doodgestoken. “Dit feit dient, wat betreft het openbaar ministerie, te worden gekwalificeerd als doodslag. Door op deze wijze aan te vallen en met volle kracht in iemand borst te steken kan worden gezegd dat je vol opzet hebt op de dood van die ander. Door zo met een mes te handelen kan worden gezegd dat je willens en wetens handelt en echt de wil hebt gehad iemand te doden”, aldus de officier van justitie in zijn requisitoir. Voor voorbedachte rade – noodzakelijk voor een veroordeling voor moord –  is onvoldoende bewijs.

Uit het onderzoek is geen enkele aanwijzing naar voren gekomen dat verdachte en slachtoffer elkaar kenden. Het onderzoek heeft – tot frustratie van de nabestaanden maar ook van het politieteam en het OM – niks opgeleverd over het motief. De verdachte heeft zich ten aanzien van het delict altijd op zijn zwijgrecht beroepen. Tot op de dag van vandaag is het dan ook niet duidelijk wat de aanleiding is geweest. Met als gevolg dat de ouders van het slachtoffer hun zoon moeten missen en zijn zus haar ‘grote stoere broer’ zonder ook maar enige verklaring van de verdachte daarvoor te hebben gekregen.

De verdachte heeft eerder aangegeven uit zelfverdediging te hebben gehandeld. Daarvoor is echter geen enkele aanwijzing. “Dit is een schoolvoorbeeld van een situatie waarin verdachte de agressor is, waarin verdachte aanvalt en waarin verdachte zonder enig aanleiding dodelijk geweld toepast”, aldus de officier.

De 50-jarige man wordt er ook van verdacht eerder die 5e juli een man te hebben bedreigd met een mes. Ook dat feit is naar het standpunt van het OM wettig en overtuigend bewezen.

Alleen een forse gevangenisstraf is wat het OM betreft onvoldoende. Om in de toekomst dergelijke ernstige feiten te voorkomen is een intensieve behandeling noodzakelijk. Daarom eiste de officier naast een celstraf van tien jaar ook het opleggen van een TBS-maatregel.

Geschreven door