18 Jaar cel voor Almeerder die buurman doodsloeg met een knuppel

Een 39-jarige man uit Almere is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor het vermoorden van zijn buurman. Het tweetal had al jaren ruzie. In mei 2019 liep het zo uit de hand dat de verdachte het slachtoffer achtervolgde met een honkbalknuppel. Daarmee sloeg hij hem meerdere keren op zijn hoofd. Het slachtoffer overleed twee dagen later.

Ruzie

Volgens de verdachte had hij al jaren ruzie met zijn buurman. Ook op 25 mei 2019 gaat het mis tussen de twee. Het slachtoffer staat met twee andere mannen op straat. Hij heeft een woordenwisseling met de verdachte. Op een filmpje op de telefoon van de verdachte is te horen hoe de mannen elkaar uitdagen. De verdachte is daarna zó boos dat hij een honkbalknuppel uit de schuur pakt en in zijn woning legt.

Honkbalknuppel

De vriendin van de verdachte verklaart dat hij de volgende ochtend boos wakker werd. Hij zou toen al hebben gezegd dat hij het slachtoffer dood ging slaan. Als hij de buurman weg hoort gaan op zijn scooter, pakt hij de honkbalknuppel en rijdt hij achter hem aan. Een getuige ziet hoe hij hem aanrijdt. Ze vallen vervolgens allebei op de grond. Op camerabeelden is te zien hoe de verdachte achter het slachtoffer aan rent en hem met de honkbalknuppel slaat. Ook als het slachtoffer op de grond ligt, slaat de verdachte nog een paar keer hard met de knuppel tegen zijn hoofd.

Voorbedachten rade

Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van voorbedachten rade. Na de ruzie op 25 mei pakte de verdachte al een honkbalknuppel en appte hij naar zijn vriendin dat hij het slachtoffer wilde doden. De volgende ochtend herhaalde hij dit door te zeggen dat hij hem zou doodslaan. Vervolgens is hij met de honkbalknuppel achter het slachtoffer aan gegaan en sloeg hij hem meerdere keren op zijn hoofd. Vlak daarna appte hij naar zijn vriendin: ‘klaar met hem’. Uit dit alles leidt de rechtbank af dat de verdachte een vooropgezet plan had om het slachtoffer te vermoorden. De verdachte had zich op verschillende momenten kunnen bedenken, maar dit deed hij niet.

Straf

Geschreven door