Plan voor standbeeld zwemster Enith Brigitha

In Almere moet een standbeeld komen ter ere van zwemkampioene Enith Brigitha. De Almeerse comedian Mo Hersi wil geld inzamelen om het eerbetoon mogelijk te maken.

Brigitha (65) was in 1972 de eerste Nederlandse zwemster die de 100 meter vrije slag aflegde binnen één minuut. Ze won bronzen medailles tijdens de Olympische Spelen van Montreal in 1976.

Ze woonde jarenlang in Almere maar verhuist nu naar Zeewolde. Mo Hersi, die een documentaire over haar maakte, vindt het tijd dat meer zwarte mensen geëerd worden. Daarom wil hij al bij haar leven een standbeeld voor haar oprichten.

Omdat Brigitha al lang geleden naar Almere kwam, vindt Mo Hersi dat het kunstwerk hier een plek moet krijgen. Vorig jaar werd haar naam toegevoegd aan de Wall of Fame van het Topsportcentrum in Poort. Dat gebeurde pas nadat zij eerder bij de selectie voor die vermelding over het hoofd gezien was.

Geschreven door