Vanaf herstart competitie vijf wissels toegestaan

De KNVB wil bij de hervatting van de amateurvoetbalcompetitie het aantal wissels verhogen van drie naar vijf spelers per wedstrijd. De amateurcompetities liggen al sinds 12 oktober stil vanwege het coronavirus. Omdat amateurvoetballers bij hervatting niet in topconditie verkeren omdat ze zo lang stil hebben gelegen wordt het aantal wissels verhoogd naar vijf, bij drie wisselmomenten.

In september bij de competitiestart mocht er in het amateurvoetbal – in tegenstelling tot bij de profs – maar driemaal gewisseld worden. Dat leidde tot veel onbegrip. Wel tijdens wedstrijden in de districtsbeker was het inbrengen van vijf verse krachten toegestaan.

De voetbalbond hoopt in januari 2021 een herstart te maken. De KNVB sectie amateurvoetbal kwam vorige week met een uitgebreid plan (‘Plan B’) hoe de competitie in verschillende scenario’s uit te spelen. Of er bij hervatting direct weer publiek bij de wedstrijden aanwezig mag zijn is nog niet bekend.

1.Scenario hervatting competitie in januari
Herstart van de competitie in het weekend van 16 en 17 januari 2021. In dat geval kunnen sommige competities nog volledig worden uitgespeeld dit seizoen. Hierbij komen de bekercompetities en nacompetities te vervallen. De promotie/degradatieregeling wordt aangepast.

In de maand juni zal worden doorgespeeld. De overschrijvingstermijn verschuift dan mee met het einde van competities, van 15 juni naar 30 juni.

2.Scenario herstart competitie na januari
Afhankelijk op welke datum de competitie hervat kan worden:
-Hele competitie afmaken.
-Volledig nieuwe halve competitie, waarbij de uitslagen van voor de winterstop komen te vervallen.
-Halve competitie met behoud van de uitslagen van voor de winterstop.
-Aangepaste competitieopzet, waarbij de competitie opgesplitst wordt.

-Nacompetitie:
-Volledige nacompetitie met behoud van de huidige promotie/degradatieregeling.
-Volledige nacompetitie bij een halve competitie waarbij de periodetitels worden toegewezen aan de hoogst geëindigde teams in de eindrangschikking.
-Nacompetitie met enkele wedstrijden (geen return) met behoud van de huidige promotie/degradatieregeling.
-Geen nacompetitie, dit betekent een aangepaste promotie/degradatieregeling.-Beker:
-Districtsbekertoernooi volledig uitspelen.
-Districtsbekertoernooi komt te vervallen.

Geschreven door