Premier Rutte: Nederland gaat in ieder geval vijf weken op slot

Nederland gaat in ieder geval vijf weken op slot. Dat zei premier Rutte maandagavond in een tv-toespraak over nieuwe coronamaatregelen. De lockdown is volgens Rutte nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Vanaf dinsdag gaan vrijwel alle publiek toegankelijke ruimtes dicht. Onder andere musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s en accommodaties voor binnensport zijn dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Horecavoorzieningen waren al dicht en blijven dat de komende weken.

Supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels waar levensmiddelen worden verkocht, kunnen wel openblijven, net als bijvoorbeeld apotheken, drogisterijen en tankstations. Mensen met een contactberoep zoals kappers, nagelstylisten en tatoeëerders mogen niet aan het werk. Alleen mensen met medische contactberoepen mogen hun beroep blijven uitoefenen.

Sport
Alle binnensportlocaties gaan dinsdag voor een periode van vijf weken dicht. De sportscholen, zwembaden en sporthallen moeten hun deuren sluiten. Buiten kan wel gesport blijven worden, zei Rutte in zijn speech. “Vanaf 18 jaar geldt een maximum van twee personen, die 1,5 meter afstand moeten houden. Maar geen teamtraining, geen wedstrijden, geen groepslessen en geen competitie. Een rondje in je eentje hardlopen of fietsen kan altijd en is ook aan te raden.”

In de week van 12 januari maakt het kabinet bekend wat er vanaf 19 januari gaat gebeuren.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door