Gesprekken met schrijvers in gevaar

Literair Genootschap EindigLaagland verkeert in financiële problemen doordat de gemeente geen subsidie meer verstrekt voor het organiseren van interviews met schrijvers.

Het bestuur zegt overvallen te zijn door het besluit om direct over 2021 de vaak drukbezochte bijeenkomsten niet meer financieel te steunen. De serie interviews Schrijvers on Stage worden regelmatig in De Nieuwe Bibliotheek gehouden en gaan in coronatijd via internet door.

De coronacrisis was al een aanslag op de middelen van het genootschap. Er komt al een jaar geen geld uit entreebewijzen meer binnen. Toch is geïnvesteerd in online-interviews die Oscar Kocken houdt. Hij heeft de afgelopen jaren onder andere Adriaan van Dis, Kees van Kooten, Femke Halsema, Tommy Wieringa en Cees Nooteboom voor een gesprek naar Almere gehaald. Vorige maand werd Jan Brokken digitaal geïnterviewd.

EindigLaagland heeft bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de afwijzing van subsidie, schrijft voorzitter Jan Vogel in een brief aan vaste bezoekers. Het bestuur doet een beroep op het Corona Cultuurfonds van de gemeente om het hoofd boven water te houden. Ook met andere partijen wordt gekeken naar oplossingen.

Ondanks de nijpende situatie houdt het genootschap de komende maanden nog gesprekken met Conny Braam en Chris de Stoop.

Geschreven door