Kunstwerk ‘Rise’ onthuld tijdens herdenkingsceremonie Short Stirling

Dinsdag 12 oktober 2021 | 10:04In het Bos der Onverzettelijken in Almere is dinsdag een herdenkingsceremonie gehouden voor de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716 meld Omroep Flevoland

Prinses Margriet onthulde daar het beeld ‘Rise’, dat herinnert aan de vijf Britten en twee Canadezen die bij de crash in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

In augustus vorig jaar is begonnen met de berging van het vliegtuigwrak. De Britse bommenwerper stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer in het IJsselmeer, het huidige Markermeer. Het vliegtuigwrak is jaren geleden bij toeval gevonden in het water noordwestelijk van het gemaal De Blocq van Kuffeler. Vorig jaar werd één van de motorblokken gevonden. Dankzij het registratienummer op het vliegtuigonderdeel kwam definitief vast te staan dat het om de BK716 ging.

De Short Stirling stortte in de nacht van 29 op 30 maart 1943 neer, na een aanval op Berlijn. Op de terugweg naar thuisbasis Downham Market in Norfolk is het vliegtuig neergeschoten door een Duitse nachtjager. Alle inzittenden lieten het leven. Nabestaanden van de bemanningsleden zijn naar Almere gekomen om de herdenkingsbijeenkomst bij te wonen.

Foto’s Erik Frings

Geschreven door