Alnovum: ‘vastgoedboer’ zorgt voor sneu geld | Column John van der Pauw

Twee liberale wethouder wilden Almere in 1998 opstoten in de vaart der volkeren. Daar dankt Almere het Alnovum aan. Soms valt het mee en soms valt het tegen. Alnovum kost voorlopig alleen maar geld. Het pand van twintig en een half miljoen is door de landelijke Bibob-organisatie uit de handen van een louche vastgoedboer gered.

In 1998 stemde de Almeerse gemeenteraad in met het bouwen van ‘Zwarte Zwaan, Witte Zwaan’, later bekend als Alnovum. Een gebouw dat in het oog zou springen in het nieuwe zakencentrum van Almere. Alnovum zou een aanjaagfunctie hebben door de samenwerking van ICT bedrijven en hoger onderwijs.

En dat mocht wat kosten. Van de ruim € 25.500.000 betaalden Europa en de Provincie samen € 4.400.000 mee. Dan heb je ook wat: een gebouw waarvan bij aanvang bekend was dat marktconforme aanvangshuren de exploitatiekosten niet zouden dekken.

Dat Alnovum geld zou kosten en voor de gemeente niet profijtelijk zou zijn, is bewaarheid geworden. De ruim 10.000 vierkante meters van Alnovum zijn nooit volledig verhuurd. In 2014 bleek dat Alnovum jaarlijks zorgde voor een verliespost van € 500.000 in de winst- en verliesrekening van de gemeente. Daar zou iets aan gedaan worden.

Om aan de leegstandskosten te ontsnappen is eerst geprobeerd meer vierkante meters te verhuren. Toen dat niet lukte is Alnovum in 2016 in de verkoop gedaan. En dat leek een jaar later te lukken. De toenmalige wethouder proostte met de trotse koper en liet een boekwinst van zo’n € 3.000.000 noteren.

Helaas bleek de koper niet over een brandschoon verleden te beschikken. Een aantal eerdere bedrijven bleken failliet gegaan. Faillissementen worden in de wereld van ondernemers wel als een oplossing voor een financieel probleem gezien. Laat een rechtspersoon failliet gaan en blijf persoonlijk buiten schot.

De koper van Alnovum bleef niet altijd buiten schot. Volgens de rechtbank Breda had hij zich elders schuldig gemaakt aan onbehoorlijk bestuur. En daarom moest hij aan de curator van zijn failliete bedrijf zo’n € 1.000.000 betalen. Andere rechterlijke uitspraken maakten duidelijk dat de koper niet altijd deed wat hij moest doen. En aan die meneer verkocht Almere in 2017 het Alnovum.

Anderhalf jaar na het sluiten van het contract besloot Almere om het landelijk bureau Bibob om advies te vragen. Bibob staat voor bevordering Integriteits beoordelingen openbaar bestuur. Weer een jaar later bleek dat het bureau het geen goed idee vond om Alnovum te verkopen aan deze koper.

Vier jaar na de toast op de verkoop maakte het gemeentebestuur duidelijk dat de koopovereenkomst is ontbonden. Alnovum wordt dus niet verkocht aan een partij die niet zuiver op de graad blijkt. Zou het verstandig zijn om een volgende keer iets eerder te buurten bij het landelijk Bibob-bureau?

De hoop op boekwinst is voor Almere verdwenen. Daarmee is € 3.000.000 in rook opgegaan. In de voorbije vier jaar heeft de gemeente niet meer vierkante meters in Alnovum verhuurd. Door het verstrijken van de tijd heeft Alnovum de gemeenschap jaarlijks geld gekost. In vier jaar tijd ongeveer € 1.000.000 leegstandsverlies. Dat is allemaal sneu geld waar Almere anders mooie dingen mee had kunnen doen.

Geschreven door