Almeerder aangehouden voor fraude met coronasteun

Fraudeopsporingsdienst FIOD heeft een man van 33 jaar uit Almere aangehouden op verdenking van fraude met de coronasteunmaatregelen.

Een man uit Diemen (34) is nog voortvluchtig. Vermoedelijk is 650.000 euro aan subsidie ten onrechte uitgekeerd. Meld Omroep Flevoland

Er zou gefraudeerd zijn door valse aanvragen in te dienen. De voortvluchtige verdachte uit Diemen deed alsof hij dertien medewerkers in dienst had, terwijl het bedrijf in werkelijkheid waarschijnlijk niet actief was en de man niemand in dienst had. Daarnaast heeft hij waarschijnlijk bedrijven opgericht om de steunmaatregelen te misbruiken.

De FIOD vermoedt dat de Almeerder via zijn boekhoudkantoor bedrijven aanbood valse (omzet)gegevens te maken om in aanmerking te komen voor steun. Hij ontving in ruil vermoedelijk een vergoeding.

De opsporingsdienst schrijft: “De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. De coronacrisis gebruiken door misbruik te maken van gemeenschapsgeld is onacceptabel en veroorzaakt maatschappelijke schade. De opsporingsdiensten en het Openbaar Ministerie geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op.”

Woning en bedrijfspand doorzocht
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst kwam de verdachten op het spoor in een strafrechtelijk onderzoek na meerdere meldingen en informatie uit een politieonderzoek. Beide mannen worden naast de fraude verdacht van valsheid in geschrifte en witwassen. Hun woningen en een bedrijfspand in Amsterdam zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie, computers, motoren, een auto, contant geld en buitenlandse bankrekeningen.

Geschreven door