Forse architectuur-kritiek op Oosterwold

Ernstige kritiek op de realisatie van de wijk Oosterwold: architectuurcriticus Kirsten Hannema vindt het er een bende die haar deed denken aan de huttenbouw uit haar jeugd.

Een paar jaar geleden leek het concept van het Wilde Stedenbouw een idylle, maar nu zag Hannema een “verrommeld landschap van catalogushuizen, containers en bouwpuin”, schrijft ze op de site Architectenweb.

Stadsboer Tom Saat noemt Oosterwold “decadent”. Hij heeft het boerenerf van de wijk ontwikkeld. Hij veroordeelt dat villa’s verrijzen in een extreem lage dichtheid op de meest vruchtbare grond van Europa. Er komt volgens hem niets terecht van een organische ontwikkeling tot een multifunctioneel landschap.

Oosterwold trekt vooralsnog vooral mensen die hun individuele woondroom najagen, schrijft Hannema. “Ze zijn druk met hun huizen; de aanleg van de (semi)openbare voorzieningen staat doorgaans onderaan hun to do-lijst. Ze leggen liever hun eigen helofytenfilter aan, wat zorgt voor praktische problemen; voor een goede doorstroming van zo’n zuiveringsveld heb je massa nodig.”

Tom Saat pleit voor meer regie, opdat losse initiatieven worden gebundeld, en de grond beter benut. “Mijn advies aan de gemeente: voeg een paar extra regels toe in Oosterwold waardoor collectief wonen en gemeenschapszin het uitgangspunt worden.

Geschreven door