Veel kritiek in kranten op Floriade

De Floriade van Almere ging donderdag om 10 uur open voor publiek. Directeur Hans Bakker verraste de eerste bezoeker met een appelboom.

De landelijke kranten sparen de Floriade niet in hun kritiek. De Volkskrant ziet de wending die de tuinbouwtentoonstelling na tien jaar heeft gemaakt. De krant vraagt zich af hoe duurzaam het is voor zes maanden een compleet pretpark met kabelbaan op te tuigen, waarmee de Floriade twee miljoen bezoekers wil trekken. Mooie woorden zijn slechts beperkt omgezet in daden, schrijft Kirsten Hannema.

Het AD citeert Hans van Driem, die pretparken leidde en de leiding had bij de Floriade van 1992. Hij noemt de attractie net zo mooi als het Vondelpark. “Alleen staat hier een hek omheen en betaal je 35 euro entree.”

Pretparkexpert Wessel Wit kan in de krant geen aantrekkelijke dingen van de Floriade noemen. “Het is een soort attractiepark, maar hier gaat alles fout.” Hij bekritiseert de hoge parkeerkosten: ,,Dat vinden Nederlanders niet leuk, maar Duitsers gaan er al helemaal slecht op. Die lopen zo boos je park in.”

Boven een recensie schrijft NRC de kop: De Floriade heeft voorlopig het karakter van een overmaats volkstuincomplex. De krant signaleert dat veel kavels op het terrein nog helemaal braak liggen en ziet een leegstaand huis. Bernard Hulsman schrijft dat blikvanger Flores een “regelrechte misser” is. “Natuurlijk had dit een experimenteel, supergroen gebouw moeten zijn, maar het is een banale torenflat, bekleed met veelkleurige glasplaten met prints van planten.”

Enthousiaster is Patrick Meershoek in Het Parool. Hij noemt een houten modelwoning, die helemaal is opgebouwd uit natuurlijke materialen “adembenemend.” Hij citeert directeur Bakker: “Straks hebben we hier de mooiste tuin ter wereld.”

Geschreven door