Celstraffen tot vijf jaar geëist voor schietpartij op de Jaagmeent

Tegen drie Almeerders zijn bij de rechtbank Lelystad celstraffen tot 5 jaar geëist voor medeplegen van een poging tot doodslag. Volgens de officier van justitie waren de drie mannen van 25, 25 en 31 jaar betrokken bij een schietincident op 5 juni vorig jaar op de Jaagmeent in Almere Haven. Bij dit incident werd een 44-jarige Almeerder in zijn voet geschoten. Naar een vierde verdachte wordt nog onderzoek gedaan.

Het slachtoffer werd op die dag rond 14.45 uur voor zijn huis beschoten, nadat hij kort daarvoor was gebeld met de vraag of hij naar buiten wilde komen. De man herkende de stem van degene bij wie hij zo nu en dan wiet kocht. Hij vertrouwde het niet helemaal en stak voor de zekerheid een kettingslot in zijn broekzak meld omroep flevoland

Aangevallen met ploertendoder
Eenmaal buiten viel een van de mannen hem gelijk aan met een ploertendoder. Geschrokken begon het slachtoffer om zich heen te slaan met het kettingslot, waardoor de vier mannen achteruit deinsden. Plotseling zag het slachtoffer dat een van hen een pistool op hem richtte en vijf keer schoot. Vier kogels misten hun doel, de laatste kogel kwam in de voet van het slachtoffer terecht, waarna de vier mannen wegrenden.

De politie startte een groot onderzoek naar aanleiding van het signalement van de mannen en hield uiteindelijk in augustus en september deze drie verdachten aan. Bij een van hen, de 25-jarige Almeerder, vond de politie een vuurwapen dat na onderzoek gelinkt werd aan het vuurwapen dat gebruikt was bij het schietincident.

De verdachte zei daarover dat hij het wapen gekregen had van iemand anders, maar uit veiligheidsoverwegingen wilde hij niet zeggen van wie.

De officier van justitie eiste tegen deze hoofdverdachte een celstraf van 5 jaar. De man zit in tegenstelling tot de twee andere verdachten, 25 en 31 jaar, nog in voorlopige hechtenis.

Als het aan de openbaar aanklager ligt gaan ook de andere twee mannen terug de cel in. Zij eiste tegen hen respectievelijk 3,5 jaar celstraf en 4 jaar celstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

‘Wij zijn onschuldig’
De drie Almeerders zeggen onschuldig te zijn. Ze kennen het slachtoffer niet en waren ten tijde van het schietincident elders. Hun advocaten pleitten vrijdag voor vrijspraak, omdat het wettig en overtuigend bewijs volgens hen ontbreekt. Volgens de verdediging zijn de verdachten door niemand echt herkend.

Wat de reden van het schietincident is geweest, is onduidelijk. Het Openbaar Ministerie denkt dat deze mannen zijn ingehuurd door iemand die ruzie met het slachtoffer had.

Over twee weken doet de rechtbank Lelystad uitspraak.

Geschreven door