‘Doe ramen en deuren op slot als u de woning verlaat’

‘Het is nu nog redelijk rustig, maar als het mooie weer aanhoudt dan zetten mensen vaker hun ramen en deuren open en wordt het dieven wel erg gemakkelijk gemaakt om ergens binnen te komen’, zegt Adri van der Zande, van districtsrecherche stad Utrecht.

Hij en zijn collega’s krijgen er elke zomer wel mee te maken. ‘Wij zijn er in deze periode dus extra alert op.’

Maar volgens Van der Zande kunnen mensen zelf ook het nodige doen om inbrekers buiten de deur te houden. ‘Het is verleidelijk om met warm weer de hele dag het bovenraampje open te houden. Maar doe het dicht als je weg gaat. Ook wanneer het raam aan de achterkant van de woning zit. Vanuit de achtertuin of een balkon kunnen dieven ook zo naar binnen. En plak geen briefjes op de deur met de tekst ‘ik ben zo terug’ of ‘afgeven bij de buren’.

Kostbare apparatuur

Zeker nu mensen gewend zijn aan het thuiswerken ziet Van der Zande dat veel werkplekken zijn ingericht nabij ramen en deuren. ‘Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht. Vaak hoeven dieven dan niet eens meer binnen te komen en kunnen ze er van buitenaf al bij. Sluit die ramen en deuren dus goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur altijd op slot.’

Bel 112 als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn. Bel 0900-8844 als u aangifte wilt doen. Dan komt de politie bij u thuis de aangifte opnemen en direct kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim de schade nog niet op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons.

Wilt u meer tips om uw woning te beveiligen tegen inbraak, lees meer op: www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html

Geschreven door