Overvallers Vodafone-winkel blijven vastzitten

Twee Amsterdammers van 20 en 21 jaar die worden verdacht van betrokkenheid bij een gewapende overval op een Vodafone-winkel in Almere Stad blijven voorlopig vastzitten. De rechtbank heeft dinsdag bepaald dat ze in de cel blijven tot de zaak op 31 augustus inhoudelijk wordt behandeld.

De twee zouden op 18 februari ongeveer vijftig mobiele telefoons, draadloze headsets en prepaidkaarten hebben buitgemaakt bij de winkel aan de Traverse. De medewerkers van de zaak werden daarbij bedreigd met een mes en een vuurwapen of iets dat daarop leek. Ze werden volgens de aanklacht vastgebonden met tiewraps en gedwongen de kluizen open te maken.

Klaarlichte dag
De overval was op klaarlichte dag, rond 10:15 uur. Omstanders zagen het gebeuren en belden de politie. De mannen vluchtten met de buit in een taxibusje, dat mogelijk op hen stond te wachten. De bus werd al snel aan de kant gezet door de politie.

Naast de twee Amsterdammers is er nog een derde 25-jarige verdachte uit de hoofdstad aangehouden. Het is niet duidelijk of hij ook wordt vervolgd. De rechtszaak tegen de twee anderen kan in ieder geval nu niet worden afgehandeld, omdat er nog psychische onderzoeken lopen naar de mannen.

Minderjarigenrecht
De jongste Amsterdammer wordt op advies van de reclassering waarschijnlijk berecht volgens het minderjarigenrecht, zo zei de officier tijdens de zitting. De advocaat van de jongen vroeg vervolgens om zijn voorlopig vrijlating, maar daar stak de rechtbank een stokje voor. Het misdrijf waarvan hij wordt verdacht is volgens de rechters te ernstig. Ook zijn de onderzoeksrapporten nog niet klaar en is er daardoor onvoldoende zicht op zijn persoonlijke situatie. Daarom blijft hij voorlopig in zijn cel.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door