Staatsbosbeheer: “Laat de hond even niet los in het bos”

Staatsbosbeheer is een campagne gestart om bezoekers van de bossen in Flevoland te wijzen op het broedseizoen. Dat is nodig zegt boswachter Amy Zeeman van de stadsbossen in Almere. Vogels, reeën en andere dieren moeten nu zoveel mogelijk rust krijgen. “

De dieren zijn druk met het grootbrengen van hun kroost en daarbij kunnen ze geen onverwacht bezoek gebruiken van mensen en honden.”

Met de landelijke actie ‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’ informeren boswachters bezoekers over het belang van de geldende regels in de diverse gebieden. Bij elke ingang van elk natuurterrein hangt een bordje met daarop de regels waaraan bezoekers zich dienen te houden. In het broedseizoen betekent dat vooral dat wandelaars op het pad moeten blijven en dat hondenbezitters de hond aangelijnd moeten houden. De boswachters zullen meer rondes maken in vooral de drukbezochte gebieden.

Hond gevaarlijk roofdier
“Als wandelaars van het pad af gaan, dan kan dat betekenen dat een broedend vogelpaartje daardoor in paniek het nest verlaat. En dat willen we graag voorkomen”, zegt Zeeman. Vooral loslopende honden zijn een probleem. Want hoe lief de hond ook mag zijn voor het baasje, voor een ree is elke hond een gevaarlijk roofdier. “De hond hoeft niet eens achter een ree aan te gaan om een nest te verstoren”, zegt Zeeman. “Een hond die in de buurt komt van een nest en daar zijn geur achterlaat, kan al voldoende zijn voor de moeder om het kalf af te stoten. En dat overleeft het jonkie niet.”

Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk boetes uit te delen, benadrukt Zeeman. “Mensen zijn zich vaak helemaal niet bewust dat ze iets doen wat niet mag.” Daarom zullen de boswachters vooral in gesprek willen gaan. Om uit te leggen waar die regels goed voor zijn. Een boete wordt pas uitgedeeld als er niks anders op zit. Mensen die de hond keurig aangelijnd mee hebben, krijgen als beloning een zakje hondensnoepjes. De publiekscampagne duurt tot en met 6 juni. Het broedseizoen eindigt op 15 juli.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door