Zorgen SP om huisvesting arbeidsmigranten op Randstad

Oud-Kamerlid Emile Roemer heeft vorige week poolshoogte genomen bij een pand op Randstad waar 200 arbeidsmigranten wonen. Hij deed dat met het Aanjaagteam Arbeidsmigratie voor adviezen aan de regering.

De omstandigheden waaronder de arbeidsmigranten in het pand wonen baart de plaatselijke SP zorgen. Raadslid Hans Everhard (foto) heeft het college vragen gesteld over de situatie die Roemer er heeft aangetroffen.

Volgens Everhard betalen de buitenlandse werkkrachten elk 400 euro per maand voor hun huisvesting in Stad. Daarmee verdient de exploitant per maand zo’n 80.000 euro aan de huisvesting. De SP vraagt het college wat het vindt van dat bedrag. Everhard noemt het onredelijk voor wat op die locatie wordt geboden.

Hij maakt zich ook zorgen over de omstandigheden waaronder de arbeidsmigranten hier verblijven. Onduidelijk is of zij als Almeerders staan ingeschreven. Everhard vraagt onder andere: Is het college het met de SP eens dat arbeidsmigranten alleen uit erbarmelijke omstandigheden kunnen worden geholpen wanneer de gemeente vanaf het begin van het verblijf weet wie waar verblijft in de gemeente?

Hij verlangt dat voorkomen wordt dat werkkrachten onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en wonen.

Volgens recente publicaties wonen naar schatting zo’n 400.000 mensen uit Oost- en Zuid-Europa als arbeidsmigrant in Nederland. De grote distributiecentra van supermarkten zijn de grootste afnemers. Veel gemeenten weten niet hoeveel migranten er zo verblijven.

Geschreven door