Almeerse Wolunie bouwt aan kleurig paviljoen voor Floriade

“Een natuurlijk spel als van glas in lood”

Puur, lokaal en samen. Dat is de gedachte bij het paviljoen van de Almeerse Wolunie op Floriade Expo 2022. Het kleurige ontwerp ‘Shades of Nature’ is samen met Arc2 Architecten uit Almere gemaakt. Met de bouw is inmiddels begonnen. De Wolunie gebruikt het liefst materialen die zo weinig mogelijk schade aanbrengen aan natuur en milieu. “We proberen in onze keuzes ‘duurzaamheid’ leidend te laten zijn”, vertelt Ernestine Kossmann van het bestuur. “De betonplaten die de ondergrond van het paviljoen vormen, zijn bijvoorbeeld gemaakt van hergebruikte bouwmaterialen. Na afloop worden ze opnieuw gebruikt. Hoe circulair wil je het hebben?”

Kleurig spektakel

Aan de zuidkant bestaat het ontwerp uit een gebogen houten gevel met maar liefst 750 glazen potten. Die zijn gevuld met water, wol en verfstoffen. De wol is afkomstig van de schapen die grazen in het Vroege Vogelbos. De planten komen van de verfplantenakker in het Den Uylpark. Omdat de potten door de zon warm worden, kleurt de wol op een heel natuurlijke manier. Ook het water in de potten verkleurt. “Het wordt een natuurlijk spel als van glas in lood”, concludeert kunstenares en wolmeester Bertina Slettenhaar. “Bezoekers kunnen hierdoor een half jaar lang zien hoe de kleurstof uit de planten overgaat in de wol. Het hele proces is te volgen.”

Ze bedacht samen met kunstenares Mariël Bisschops de gekleurde potten-wand, ‘Colors of the Sun’. Een aantal avonden lang schoven ze met gekleurde strookjes papier om tot het uiteindelijke ontwerp te komen. Het totale beeld lijkt een beetje op een zonsondergang. Om alle kleuren op de schets ook daadwerkelijk in de potten te krijgen, is met veel recepten geëxperimenteerd. In zo’n 200 potten werden vorige zomer per verfstof zo’n 10 recepten uitgeprobeerd.

In de tuin bij het paviljoen komen de diverse soorten verfplanten te staan. De reflectie van de gekleurde potten is mooi te zien in de vijver die ervoor ligt.

Oog hebben voor de toekomst

Op de noordgevel van het paviljoen komt aan de binnenzijde gevilte wol. Door de zon is daarop ook een projectie van de gekleurde potten te zien. Aan de buitenzijde komt een groot kunstzinnig oog, gemaakt van afvaltextiel. Bezoekers die buiten bij het paviljoen relaxen op grote wollen picknickkleden kijken hiernaar. De Wolunie wil de bezoekers een boodschap meegeven. “Met het oog op de toekomst”, verduidelijkt Slettenhaar de keuze voor het oog.

“We willen stilstaan bij het maken van kleding. In onze Wolfabriek zie je hoeveel werk het is om op een ambachtelijke duurzame wijze kleding te maken. Er gaan veel uren zitten in het maken van een simpel draadje of een lapje vilt. Is het dus echt nodig elke week een nieuw T-shirt te kopen of het direct weg te gooien als er een gaatje in zit?” De Wolunie is van plan bij het paviljoen ook modeshows met duurzame kleding te houden.

Meehelpen?

De Wolunie richt het terrein op kavel 014 de komende periode verder in met paden en een heuvel. Ook wordt het gras ingezaaid. Ondertussen wordt ook buiten het Floriadeterrein gewerkt aan de inrichting van het paviljoen. Om alles op tijd af te krijgen, zijn leden van de Wolunie en vrijwilligers in de schaapskooi in Almere Haven hard aan het werk. Het wassen, drogen, losmaken en spinnen van de wol gebeurt allemaal met de hand. Ook worden verfplanten gedroogd.

Wie mee wil komen helpen, is van harte welkom. “We hebben de hulp hard nodig en willen het heel erg graag samen doen, zodat het een project van ons allemaal wordt.” De productiedagen staan op shadesofnature.nl. Een mail sturen naar secretaris@almeersewolunie.nl  voor informatie mag ook. Mocht je nog een glazen groentepotje met deksel overhebben, neem die gerust mee. Bij de Wolunie kunnen ze die goed (her)gebruiken.

Meer informatie: shadesofnature.nl

Geschreven door